VlaamsProgressieven blazen kartel met sp.a op

Geert Lambert wordt de nieuwe voorzitter van de VlaamsProgressieven (Vl.Pro). Hij haalde dinsdagavond de meerderheid bij een stemming op de partijraad.

ssimons

De partijraad kwam gisteravond bijeen in het Brusselse hotel Marivaux. Ze moest zich uitspreken over twee voorstellen. Het voorstel van Bert Anciaux: de voortzetting van het kartel met sp.a. Of het voorstel van Geert Lambert: een onafhankelijke, eigen koers varen. De 87 leden van de partijraad brachten dinsdagavond laat hun stem uit: 59 kozen voor het project-Lambert, 26 voor het plan-Anciaux en 2 onthielden zich.

Lambert wil dat de partij uitgaat van haar eigen sterkte en een eigen verhaal schrijft. “Ik geloof niet dat dit mogelijk is in een samenwerkingsverband met de Vlaamse socialisten. Dan dreigt een opslorping door de sp.a”, zei hij. Lambert wordt de nieuwe partijvoorzitter. Hij zal later de knoop doorhakken over een mogelijke nieuwe naam voor de partij.

VlaamsProgressieven kwam vorige week in een diepe crisis terecht toen voorzitster Bettina Geysen opstapte na kritiek over hoge onkostennota’s die ze als voormalig VRT-directeur maakte. Het ontslag legde verdeeldheid bloot over de koers die de partij moet varen.

MEER OVER Bert Anciaux

Nu in het nieuws