Ritmica lost plaatsgebrek academie bijna op

Er is een oplossing in de maak voor de krappe behuizing van de Academie voor Beeldende Kunst in de Deurnestraat. De stad wil de naastliggende schoolgebouwen van Ritmica kopen. Er is een akkoord voor een som van zo’n 500.000 euro.

De academie kreeg zo’n dertig jaar geleden al eens een grondige renovatie in de Deurnestraat. Op dat moment hielden de plannen rekening met een 380-tal cursisten. Vandaag telt ze er makkelijk 800. Dat zou gelijk moeten staan aan een ruimte van 5.800 m². En die plaats is er niet.

Met de panden van Ritmica erbij kan de academie al een groot deel van het plaatsgebrek opvangen. Al blijft het nog altijd niet voldoende om de wettelijke norm te halen. Toch is een eerste masterplan absoluut voorstander van de aankoop van de gebouwen. Wel komt er kritiek, onder meer van Vlaams Belang, om de conciërge van de academie te verhuizen naar een andere woning in de Deurnestraat. Fractieleider Mark Schampaert vreest dat dit de sociale controle helemaal wegneemt, terwijl het verleden al heeft aangetoond dat de Academie erg inbraakgevoelig is.

“Wij beschouwen de aankoop als een unieke kans”, legt onderwijsschepen Erik Broeckx (N-VA) uit. “Dat de conciërge er weg moet, staat nog niet vast. Maar zijn woning neemt wel veel nuttige ruimte in. Hoe dan ook omvat het masterplan slechts ideeën. We houden rekening met opmerkingen en vragen aan het architectenbureau dat ze die vertalen in meer definitieve plannen.”

Mortsel en Ritmica kwamen overeen om de aankoop af te ronden op zo’n 500.000 euro. Het stadsbestuur trekt nog 50.000 euro uit voor allerhande kosten, van verbouwingen tot studiewerk. BLO-school Ritmica zelf verhuist tegen september volgend jaar naar het schooltje in de wijk Steenakker.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio