Moeder organiseert kerstconcert voor kinderen met Down

Moeder organiseert kerstconcert voor kinderen met Down

Moeder organiseert kerstconcert voor kinderen met Down

Kontich - Wat krijg je als je mezzosopraan Ellen Geerts, tenor John Reels en popster Udo samenbrengt voor een kerstconcert? Een bonte mengeling van moderne en klassieke muziek ten voordele van de vereniging Downsyndroom Vlaanderen. Anne Geerts van restaurant Bits N Bites staat mee achter de organisatie.

De maatschappelijke zetel van Downsyndroom Vlaanderen is gevestigd in het restaurant Bits N Bites van Anne Eeckels. In een vorig leven was zij beursmakelaar.

Om meer thuis te zijn bij haar dochter Roxane, die geboren werd met het downsyndroom, opende ze het eethuis. “Ik wou er een restaurant van maken waar Roxane kan thuiskomen en waar de gasten haar aanvaarden. Ondertussen werken we met een heel team van jongeren met een handicap. We moeten leren zien wat ze wél kunnen in plaats van altijd te focussen op hun gebreken. Roxane doet bijvoorbeeld mijn betalingen via internet.”

Zinvol

Als ouder van een kind met het downsyndroom ondervond Anne aan den lijve dat er nog te weinig informatie over de handicap voorhanden is. Ze was wel aangesloten bij een algemene vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap. “Een algemene vereniging is zinvol omdat je samen sterker staat om een aantal wensen te realiseren, zoals de terugbetaling van logopediekosten. Maar kinderen met het downsyndroom kennen een andere groeicurve, de ontwikkeling van hun gebit zorgt voor specifieke problemen."

"Daarvoor vond ik geen gerichte informatie. Daarom richtten we met vrijwilligers Downsyndroom Vlaanderen op. We gingen ook op bezoek bij de Nederlandse stichting Down and Up. Onze eerste doelstelling was informatie doorgeven aan ouders, maar ook aan kinderartsen, gynaecologen en consultatiedokters van Kind & Gezin. Daar krijgen ouders soms te horen dat hun kind te klein is, maar dat is nu eenmaal een symptoom van Down.”

Downpas

Naar analogie met de Roze Doos ontwikkelde de vereniging een welkomstpakket dat kersverse ouders van baby’s met downsyndroom gratis ontvangen. “Daarin zitten een aantal gadgets, hulpstukken, een video en vooral veel informatie. We geven ook een tijdschrift uit, Tripliek. En we ontwikkelden een Downpas waarin per leeftijd aangegeven staat welke medische facetten extra aandacht vereisen. Al deze initiatieven kosten veel geld. We hopen dan uiteraard ook op een uitverkocht kerstconcert!”

Kerstconcert in Sint-Martinuskerk: vrijdag 12 december om 20u. Kaarten kosten 22 euro en zijn o.a. verkrijgbaar in Bits N Bites, Sint-Martinusstraat 14.

Meer info: www.downsyndroom.eu

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio