Mechelen investeert twee miljoen in binnenstad-Zuid

Mechelen - De gemeenteraad van Mechelen heeft dinsdagavond beslist om een studiebureau aan te stellen voor de vernieuwing van binnenstad-Zuid. Een eerste ontwerp kan nog dit jaar klaar zijn. Eind 2009 wil de stad beginnen met de herinrichting van de Hoogstraat, Ganzendries en Korenmarkt. Ze raamt de kosten daarvoor op twee miljoen euro. Onze reporter sprokkelde reacties bij de buurtbewoners.

”In een tweede fase pakken wij de Adegemstraat aan. In de periode 2011-2012 zou dat moeten lukken”, zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld). Handelaars houden hun hart vast voor de hinder die de werkzaamheden zullen veroorzaken. ”Als er een plan is, plegen wij eerst overleg met de middenstand”, belooft Geypen.
Onze reporter sprokkelde reacties bij de buurtbewoners.

”Weggesmeten geld”

Al bijna twintig jaar runt Hugo Holemans zijn kruidenierszaak ’t Winkeltje aan de Korenmarkt. ”Voor mij is ons marktpleintje oké. De kasseien zijn nog in goede staat. De Korenmarkt in het nieuw steken, is volgens mij weggesmeten geld”, zegt Hugo.

Al kan hij er wel inkomen dat de middenstand in de Hoogstraat er anders over denkt. ”Daar is een vernieuwing wel nodig. Maar voor de rest zit ik met veel vragen. Gaat de stad hier bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer invoeren?” Schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) koestert alvast ambities om de binnenstad autoluwer te maken.

”Niet echt een must”

”Voor ons is de vernieuwing van de Adegemstraat niet echt een must”, zegt Emmy Van Aken van Access 2000. Samen met haar man verkoopt ze al vijftien jaar blaasinstrumenten.

”Wij hebben ook een groothandel in saxofoons. Toen het eerste deel van de straat werd heringericht, hebben wij wel wat klanten kwijtgespeeld. Die zijn nadien niet meer teruggekeerd. Vier jaar geleden sprak een schepen ook al over een vernieuwing. Ik hoop dat de werkzaamheden pas starten als wij ermee stoppen, want ze brengen toch ongemakken met zich mee.”

”Mijn stoep ligt goed”

Karin Arrebits verhuisde in september haar lingeriewinkel La Calza van de Brusselsesteenweg naar de Hoogstraat. ”Mijn man André heeft ze helemaal ingericht. Nu ik net mijn nieuwe zaak heb, vind ik het geen aantrekkelijke gedachte dat ze de straat gaan opengooien”, zegt ze.

”Voor mij is er geen probleem met de straat. Mijn stoep ligt goed. Maar misschien denken mijn collega-handelaars die hier al langer zitten daar anders over. In het begin van de straat, naar de Brusselpoort toe, vind ik de huizen absoluut niet mooi. Daar zou wel iets aan mogen gebeuren. Hopelijk duren de werkzaamheden aan de straat niet te lang.”

l
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio