Terreurverdachte bomaanslag Antwerpse diamantwijk gevat

Terreurverdachte bomaanslag Antwerpse diamantwijk gevat

Terreurverdachte bomaanslag Antwerpse diamantwijk gevat

Print
Canadese speurders hebben in Ottowa een 55-jarige verdachte opgepakt. De man zou medeplichtig zijn aan bloederige bomaanslagen in de Antwerpse Hoveniersstraat (foto) en in Parijs. Hij ontkent elke betrokkenheid. Het forum der Joodse Organisaties reageert verheugd op de bekendmaking van het nieuws.

Hassan Diab zou 3 decennia geleden hebben meegewerkt aan een bomaanslag in een Franse synagoge waarbij 4 doden vielen. De man wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in de Hoveniersstraat in Antwerpen. In 1981 vielen daarbij 3 doden. Tientallen anderen liepen verwondingen op.

Volgens de advocaat van Diab werd de professor sociologie ondervraagd door de Canadese politie. Hij ontkent alle beschuldigingen. Zijn arrestatie volgde op onderzoek van het gerecht in Frankrijk. Hij riskeert bij onze zuiderburen een celstraf van 30 jaar.

Hoveniersstraat

Om acht minuten na negen 's morgens, op dinsdag 20 oktober 1981, wordt de Antwerpse diamantwijk opgeschrikt door een enorme knal, die tot ver in de omtrek te horen is. Enkele tientallen kilo's springstof, verstopt in een achtergelaten bestelwagen, vernielen de Hoveniersstraat, op een boogscheut van het Centraal Station. Drie mensen worden gedood, zestig anderen gewond. De schade loopt in de honderden miljoenen: twee gebouwen zijn zo zwaar beschadigd dat ze moeten afgebroken worden.

De dader kan ontkomen via Zaventem en de aanslag wordt nooit opgeëist of opgehelderd. Verdachte nummer één is de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, omdat enkele maanden eerder de vertegenwoordiger van de PLO in Brussel is vermoord. De PLO ontkent met klem elke betrokkenheid.

Na de moordende explosie nemen de stad Antwerpen, de Joodse gemeenschap en de diamantsector draconische veiligheidsmaatregelen. Op vele plaatsen geldt sindsdien een permanent parkeerverbod, overal komen camera's en kogelvrij glas, en dag en nacht patrouilleren agenten en veiligheidsmensen door de wijk. Wat niet kan verhinderen dat er nadien nog verscheidene kleinere aanslagen gebeuren.

Foto's: Jules Van Paesschen

Het forum der Joodse Organisaties reageert verheugd. "Voor de gewonde slachtoffers en de families van de nabestaanden is dit, zelfs na bijna 30 jaar van zeer groot belang", aldus Diane Keyser van het forum.

Keyser: "Als men eerst nog enige twijfel kon hebben of deze aanslag gericht was tegen de diamantwijk, kan men nu met zekerheid zeggen dat het hier om een racistische aanslag ging die gericht was tegen de joodse gemeenschap, de bom lag in een auto die voor een synagoge stond geparkeerd. "

"Wij mogen hopen dat ook België, net als Frankrijk, om zijn uitlevering vraagt opdat hij alsnog veroordeeld kan worden voor deze laffe terroristische daden."

MEEST RECENT