Dreigend tekort aan populaire kerstbomen

Dreigend tekort aan populaire kerstbomen

Dreigend tekort aan populaire kerstbomen

Print
Liefhebbers van de populaire Nordmann-sparren kunnen de komende kerstperiode maar best niet te lang wachten met de aanschaf ervan. De Ardeense federatie van boomkwekers (UAP) meldt immers dat er een tekort dreigt van dit type kerstboom.

De Nordmann-sparren gingen de voorbije jaren zo vlot van de hand, waardoor de productie de vraag niet meer bij kan houden. Het duurt namelijk twee jaar alvorens nieuw aangeplante sparren volgroeid zijn.

De federatie verwacht dat de consumenten een waardig alternatief gaan vinden in de Picea-sparren. In tegenstelling tot de Nordmanns verliezen die al na een tweetal weken hun naalden, maar ze verspreiden wel een aangename geur.

Ook de Fraser-sparren, die qua vorm wat weg hebben van namaakbomen, zullen allicht beter verkopen door het tekort aan Nordmanns.

Geen hogere prijs

Ondanks de economische crisis zal de prijs voor kerstbomen niet hoger liggen dan andere jaren. Voor een gemiddelde spar betaal je dit jaar tussen 10 en 15 euro. Een zeldzame Nordmann-spar kost echter al ras 55 euro.

Jaarlijks worden in de Ardennen 4 miljoen sparren geoogst waarvan 80 procent voor de export is bestemd.

Nu in het nieuws