Frank De Winne wordt bevelhebber ISS

Frank De Winne wordt bevelhebber ISS

Frank De Winne wordt bevelhebber ISS

Print
Burggraaf Frank De Winne vertrekt eind mei voor zes maanden naar het internationaal ruimtestation ISS en wordt er op het einde van zijn missie gezagvoerder. De Belgische ruimtevaarder zal de eerste Europese boordcommandant van het ISS zijn.

Speel het spelletje Frank In Space.

Frank De Winne studeerde af als burgerlijk ingenieur en maakte daarna carrière binnen het leger. In 1998 werd hij geselecteerd als opvolger van Dirk Frimout om de volgende Belg in de ruimte te zijn. Hij verbleef in 2002 meer dan een week in het internationaal ruimtestation. De testpiloot en luchtmachtcommandant wordt in mei aan boord van een Russische Soyoez-raket gelanceerd vanop Baikonoer.

Frank De Winne: “De basis om de vlucht te kunnen uitvoeren heb ik onder de knie. Deels doordat ik er al eentje achter de rug heb, maar ook omdat ik ook al een volledige reserve-training gedaan heb voor de missie van een Franse collega, waarvoor ik in het backup-team zat. De maanden die nu volgen, bestaan grotendeels uit herhalingen van allerlei procedures. Dat wordt er voortdurend ingehamerd, vooral om in geval van problemen vlot uit de voeten te kunnen."

"Belangrijk is ook dat we in teamverband werken, en dit is de eerste keer dat we met zes mensen aan boord zullen verblijven, weliswaar niet altijd met de zes zelfden. Het is tamelijk complex; we worden gelanceerd met z’n drieën, waarmee we ons voegen bij de drie al aanwezige astronauten aan boord van het ISS. Later keren die drie dan weer terug naar de aarde, onmiddellijk gevolgd door drie nieuwe collega’s.”

Met zes man aan boord van een eerder bescheiden ISS, een uitdaging?

“Nou, zo klein is de leef- en werkruimte van het ISS ook weer niet, hoor. In de loop der jaren is het enorm uitgebreid, zodat je d’r nu toch een behoorlijke oppervlakte ter beschikking hebt. Maar het blijft inderdaad een hele klus om daar met zes mensen te leven."

"Dat is trouwens de grootste opdracht van de nieuwe missie: kijken of we in staat zijn om met een uitgebreide crew soepel te functioneren. Dat kan belangrijk zijn in het kader van eventuele toekomstige ruimtevluchten, die erg langdurig kunnen worden – bijvoorbeeld om ooit naar Mars te reizen.”

Lees het volledige interview met Frank De Winne, waarin hij uitgebreid vertelt over zijn aanstaande ruimtemissie.

De Winne is een man met ervaring. Specialist telecommunicatie en ingenieur-polytechnicus, afgestudeerd met de beste thesis van zijn jaar aan de koninklijke kadettenschool in Lier. Gevechtspiloot op onder andere Mirage en F-16, senior testpiloot geweest op Edwards Air Force Base in Californië, zeg maar de meest gegeerde luchtmachtbasis ter wereld.
Plus wingsquadron-commander van het 349ste smaldeel van de Belgische luchtmacht, gestationeerd in Kleine-Brogel. Onder NAVO-vleugels actief geweest in de Balkan als commandant van het Belgisch-Nederlandse detachement.

MEEST RECENT