Antwerpen gaat wapenbezit op scholen aan banden leggen

Antwerpen gaat wapenbezit op scholen aan banden leggen

Antwerpen gaat wapenbezit op scholen aan banden leggen

Print
Antwerpen - De stad Antwerpen gaat een eenvormige aanpak voor alle scholen voeren rond wapenbezit. Dat werd vrijdag beslist na een vergadering met vertegenwoordigers van alle schoolnetten.

Het protocol dat werd ondertekend bevat een stappenplan dat door scholen kan gehanteerd worden wanneer een leerling wordt betrapt op wapenbezit of wanneer er sterke vermoedens in die richting zijn.

Bedoeling van de overeenkomst is om een betere en duidelijkere samenwerking te bekomen tussen de scholen enerzijds en de lokale politie en het jeugdparket anderzijds.

Centraal Meldpunt voor Risicojongeren

Door middel van een centrale registratie van alle incidenten met wapens op school kunnen het stadsbestuur en de onderwijspartners een beter zicht krijgen op de omvang van de problematiek. Het Centraal Meldpunt voor Risicojongeren vraagt halfjaarlijks deze gegevens op bij alle Antwerpse scholen.

De scholen bouwen ook een clausule in hun schoolreglement in zodat het voor de ouders ook duidelijk moet zijn wat de regelgeving is rond wapenbezit en wat mogelijke consequenties zijn bij overtreding.

Voortrekkersrol

Het stadsbestuur en het onderwijs kloppen zichzelf op de borst dat deze uniforme aanpak rond wapenbezit voorlopig uniek is in Vlaanderen. Scholen zullen nu beter gewapend zijn om adequaat op te treden bij incidenten.

Een actieve opsporing van wapens door middel van bijvoorbeeld willekeurige controles of wapendetectoren komt er voor alle duidelijkheid niet.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio