Congolese milities controleren mijnbouw

Congolese milities controleren mijnbouw

Congolese milities controleren mijnbouw

Print
De oorlog in Noord-Kivu zorgt voor plunderingen, verkrachtingen en uitspattingen van alle soorten. Maar ook in gebieden waar er niet gevochten wordt, heeft de bevolking te lijden. Militairen zetten er een lucratief handeltje op met de strenge controle van de mijnbouw.

Een militair van de Brigade van Walikale verliest zijn wegversperring geen seconde uit het oog. In zijn oude aktentas zit een stapel tolpapieren. “Dat zijn documenten die recht van doorgang verlenen”, legt een mijnwerker uit. Elke mijnwerker of handelaar die de barrière wil passeren heeft zo’n document nodig, en kan er eentje op de kop tikken voor tien dollar.

We bevinden ons op de weg naar Bisié, een rijke mijnheuvel in de regio Walikali, meer dan driehonderd kilometer ten oosten van Goma in Noord-Kivu. De regio is ver verwijderd van de huidige conflictzone, maar de weg naar Bisié is bezaaid met tientallen controleposten van het FARDC, het Congolese leger.

Recht van doorgang

Al meer dan een jaar heft de militaire overheid tol in de regio, een illegale praktijk waar de lokale bevolking en de mijnwerkers niet over te spreken zijn. “Het is een middel om ons af te persen”, vertelt één van de leden van Comipa, de belangrijkste coöperatieve van ambachtelijke mijnwerkers in Walikale. Bovendien moet elke handelaar bij de laatste controlepost 10 procent van de waarde van zijn handelswaar ophoesten.

Rond de mijnen patrouilleren groepen militairen die elk verkeer van mineralen controleren. Ook in de mijnen zelf zijn ze te vinden. Uit een smalle koker kruipt een militair moeizaam omhoog met twee zakjes boordevol mineralen. Even later komen nog zes militairen aan de oppervlakte, temidden van een dertigtal gewone mijnwerkers, elk met een zakje ertsen. Die zijn er volop aanwezig in de regio: goud, coltan en bauxiet.

Bron: JG (IPS)

.

Nu in het nieuws