Fortis-aandeelhouders tekenen beroep aan tegen vonnis

Fortis-aandeelhouders tekenen beroep aan tegen vonnis

Fortis-aandeelhouders tekenen beroep aan tegen vonnis

Print
Advocaat Modrikamen bevestigt dat hij in beroep gaat tegen het vonnis dat de ontmanteling van Fortis goedkeurde. Maandag volgt de openingszitting voor het hof van beroep in Brussel.

Modrikamen (foto) vertegenwoordigt ruim 2.000 Fortis-aandeelhouders die willen dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas geschorst wordt. Ze eisen dat de verkoop alsnog aan de aandeelhouders wordt voorgelegd tijdens een algemene vergadering.

De voorzitster van de kamer van Koophandel, Francine de Tandt, sprak zich dinsdag in kortgeding uit over hun eis. Volgens de voorzitster was er sprake van overmacht op het ogenblik dat de regering Fortis verkocht. Aandeelhouders zouden zich bovendien volgens de statuten niet moeten uitspreken over de ontmanteling van Fortis. Ze concludeerde dat de verkoop van onderdelen van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas niet moet worden opgeschort.

Lees het Franstalige vonnis (PDF) van de kamer van Koophandel.

Wel duidde de Tandt een comité van experts aan, dat zich moet buigen over de financiële toestand van Fortis. De rechtbank was van oordeel dat de aandeelhouders daar recht op hebben, omdat Fortis onvoldoende transparant communiceerde. Het gaat om het trio Dirk Smets van de beurswaakhond CBFA, bedrijfsrevisor Jean-François Cats en Eric Debot.

Paniekvoetbal

De aandeelhouders van Fortis zijn enerzijds kwaad over het beeld dat over hen wordt geschapen als zouden ze casinospelers zijn die veel geld verloren, maar het uiteindelijk zelf hebben gezocht. Anderzijds richten ze hun pijlen op de regering-Leterme, die volgens hen in de media wordt omschreven als redder van de banken. Volgens de aandeelhouders speelde Leterme in feite paniekvoetbal door Fortis "voor een habbekrats" te verkopen aan de Franse bank.

Advocaat Modrikamen kondigde onmiddellijk na het vonnis al aan dat hij beroep zou aantekenen tegen de uitspraak. Vandaag bevestigde de man dat hij in beroep gaat. Maandag volgt de openingszitting voor het hof van beroep in Brussel.

.

Nu in het nieuws