Playstation en  Xbox verslinden energie

Playstation en Xbox verslinden energie

Playstation en Xbox verslinden energie

Print
Populaire Spelconsoles zijn echte energievreters. Het energieverbruik van alle consoles in de VS alleen al, staat gelijk aan dat van en grote stad als San Diego. Dat blijkt uit onderzoek van de Natural Resources Defense Council en Ecos Consulting.

Spelconsoles bevatten krachtige computerchips die heel wat energie nodig hebben. Volgens de NRDC en Ecos Consulting verbruikt de Playstation 3 150 Watt bij actief gebruik en de Xbox 360 119 Watt. De Nintendo Wii vormt de uitzondering met amper 16 Watt in actieve stand.

Slaapstand

Het verbruik in actieve modus vormt echter niet het grootste probleem. De consoles gebruiken vooral veel stroom omdat ze vaak aan blijven staan als ze niet gebruikt worden. De onderzoekers berekenden dat het energieverbruik van de gameconsoles in slaapstand oploopt tot één miljard dollar aan elektriciteit per jaar.

De NRDC schat dat de helft van de gebruikers zijn of haar console aan laat staan na het spelen, waardoor 11 miljard kilowattuur aan elektriciteit verloren gaat. Mocht de gemiddelde gebruiker de console consequent uitzetten, dan zou dat een besparing van rond de honderd dollar opleveren op de jaarlijkse energiefactuur.

De NRDC roept de fabrikanten van de consoles dan ook op om werk te maken van energiebesparende technologie in nieuwe consoles, die de toestellen automatisch uitschakelt als ze een tijdlang ongebruikt blijven.

Bron: JG (IPS)

.

Nu in het nieuws