'Amerikaanse macht in de wereld neemt af'

'Amerikaanse macht in de wereld neemt af'

'Amerikaanse macht in de wereld neemt af'

Print
De Verenigde Staten zullen ook in 2025 nog het machtigste land in de wereld zijn. Maar de macht is beperkter dan nu - ook in militair opzicht - stellen onderzoekers in een nieuw rapport van de National Intelligence Council (NIC).

Tegen 2025 heeft zich vermoedelijk een “wereldwijd multipolair systeem” ontwikkeld, dat zich onder meer kenmerkt door de opkomst van de zogenoemde BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. De macht van niet-overheidsorganen, zoals bedrijven, bevolkingsgroepen, religieuze organisaties en zelfs criminele netwerken, zal volgens het rapport ‘Global Trends 2025: A Transformed World’ toenemen.

India en China zullen in 2025 vermoedelijk nog meer bezig zijn met interne ontwikkeling dan met het veranderen van het internationale systeem, meldt het rapport. De auteurs verwachten dat geen van de BRIC-landen de status quo zal uitdagen op een manier zoals Duitsland en Japan dat deden in de negentiende en twintigste eeuw, wat leidde tot wereldoorlogen. Wel kunnen er ‘uitdagingen’ ontstaan door opkomende machten die zullen proberen hun eigen belangen te beschermen. De macht zelf zal minder geconcentreerd zijn.

VS verliezen dominante positie

Het rapport uit 2004, waar net als bij dit rapport veel niet-Amerikaanse analisten aan meewerkten, kreeg zowel in de VS als daarbuiten veel publiciteit. Die werd met name opgeroepen door de mogelijke toekomstscenario’s die in het rapport werden geschetst op grond van bestaande trends.

De laatste editie wijst erop dat verschillende belangrijke aannames uit 2004 - over hoe de wereld er in 2020 uit zou zien - aanzienlijk zijn bijgesteld of zelfs zijn verworpen. Het rapport uit 2004 beschreef een wereld waarin de VS dominant zouden blijven, zo dominant dat de meeste grote machten het idee zouden hebben opgegeven om een betere balans te bereiken of de VS uit te dagen. Het nieuwe rapport beschrijft daarentegen een multipolaire wereld waarin “Amerika een van de belangrijke actoren op het wereldtoneel is". Het land zou nog wel de machtigste blijven.

IPS

Nu in het nieuws