Beleefde oplichter met kapotte sleutel

Gewapend met een kapotte sleutel maakte een allochtone oplichter heel wat slachtoffers, verspreid over de stad. Hij belt aan en vraagt beleefd geld om de slotenmaker te kunnen betalen. Wie de portefeuille bovenhaalt, heeft pech: het geld ben je onherroepelijk kwijt aan de charlatan. De politie kent de kerel en spoort hem op.

Sinds half oktober toont de kerel zich wel erg actief. In een maand tijd sloeg hij elf keer toe. Lommaert: “Hij komt werkelijk overal: in Antwerpen, Wilrijk, Merksem, Ekeren, Hoboken en Deurne. Het werkelijke aantal feiten ligt wellicht nog hoger. Niet iedereen doet aangifte, want het gaat om vijftien of twintig euro."

Merksem

“Om 6.45u ging de deurbel”, vertelt een slachtoffer uit Merksem. “Een allochtone man zei dat hij familie was van onze overburen. De man had een probleem: hij kwam terug van nachtdienst en zijn sleutel was afgebroken in het slot. In zijn hand hield hij twee stukken sleutel. De slotenmaker wilde wel komen, maar de portefeuille van de man lag binnen. Hij vroeg of wij 25 euro wilde voorschieten.” “In onze straat helpt iedereen iedereen. Mijn man gaf hem 15 euro, 25 euro hadden we niet bij de hand. De man vroeg nog hoe hij het geld moest terugbezorgen. Hij zei nog dat hij een pizza zou brengen om ons te bedanken. Niet dus.”

Ekeren

In elke buurt hangt de oplichter een ander verhaaltje op. Zo vertelt hij in Ekeren dat hij bij grillrestaurant Bosporus in de Driehoekstraat werkt en dat hij familie van de uitbater is. “Klopt absoluut niet”, vertelt Bunyanin Özcan, eigenaar van het restaurant (foto). “Maar die kerel bezorgt mijn zaak wel een slechte naam. Buren en klanten kwamen het mij al vertellen, en ook op café hoorde ik het al. Mijn restaurant is nu twee jaar open. Wij moeten hard werken. Dit is erg slechte reclame en moet echt zo snel mogelijk ophouden.”

Aangifte

Bij de lokale politie is de oplichter geen onbekende. “Er werd de voorbije maanden al twintig keer aangifte gedaan”, weet woordvoerder Sven Lommaert. “Telkens hetzelfde, beleefde en geloofwaardige verhaaltje. Het eerste feit gebeurde op 5 februari. We konden hem snel oppakken, maar na een kort verblijf in de gevangenis kwam hij vrijElk slachtoffer zou zich moeten melden, zodat de politie een juist beeld krijgt van de gepleegde feiten. We sporen hem in elk geval op.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio