Politie ontmaskert Roemeense bankkaartenbende

Print
Dankzij een intensieve internationale samenwerking is het parket van Dendermonde erin geslaagd de top van een Roemeense skimmingbende op te rollen. Een geval van skimming, het kopiëren van bankkaarten, in een kantoor in Aalst bracht de zaak aan het rollen. Ook in Beerzel, Hoogstraten en Sint-Pieters Leeuw werden kaarten gekopieerd.

Internationaal

Na huiszoekingen in België, Roemenië, Duitsland, Spanje en Ierland, rolde de politie een skimmingbende op, die ook in België diverse slachtoffers maakte. Door intensieve samenwerking op internationaal niveau, onder meer met de Roemeense autoriteiten, werd de bende perfect in kaart gebracht. Enkele jaren geleden zou een dergelijke samenwerking ondenkbaar zijn geweest.

De bende ging erg professioneel tewerk. Bankkaarten die gekopieerd werden in ons land, werden de volgende dag al in een ander continent gebruikt. De bende maalde er niet om de ene dag naar Australië en de volgende dag naar Milaan te vliegen. “Op die manier konden ze makkelijk miljoenen vergaren, dat spreekt voor zich,” zegt federaal magistraat Lieve Pellens.

Immobiliën

“Roemeense bendes specialiseren zich in skimming. Met het geld dat ze daaruit halen, investeren ze hoofdzakelijk in immobiliën. De prijzen op de Roemeense immomarkt zijn de laatste jaren dan ook sterk gestegen. Als er Roemenen bij ons worden vervolgd, mag de Roemeense staat alles in beslag nemen. De samenwerking met de plaatselijke overheid verliep bijzonder vlot.”

Volgens Jean-Michel Dasnoy, woordvoerder van Atos Worldwide, het vroegere Banksys, krijgen alle gedupeerden van een skimmingzaak in ons land hun geld terug. “Maar om jezelf te beschermen, kun je best je hand afdekken als je de code intikt.” Vijftien Roemenen zijn voorgeleid, onder hen ook een professor die de kopieermechanismen voor de bende fabriceerde en uitdacht.

Nu in het nieuws