Meer security moet overlast indijken

Sint-Niklaas - Het stadsbestuur en de politie van Sint-Niklaas hebben met de uitbater van dancing Areaz een protocol afgesloten. De uitbater krijgt in totaal elf richtlijnen voorgeschoteld. ”Dit is een nieuwe kans voor Areaz”, zegt burgemeester Freddy Willockx (sp.a).

Na een razzia in discotheek Areaz op 12 oktober legde burgemeester Willockx de megadancing een tijdelijke sluiting op van drie maanden. De Raad van State maakte die sluiting weer ongedaan.
De stad en de politie startten daarna het overleg met het management van Areaz opnieuw op en dat resulteert nu in een protocol. De dancing moet zich voortaan houden aan een aantal afspraken.

We zetten de richtlijnen even op een rijtje.
- Een nieuw registratiesysteem voor bezoekers: Dat moet ervoor zorgen dat de identiteit van de bezoekers van Areaz altijd kan worden gecontroleerd. ”Bezoekers krijgen een soort badge met hun foto op”, schetst uitbater Walter Vermeulen. ”Als ze binnenkomen, krijgt de veiligheidsverantwoordelijke via een database hun identiteitsgegevens te zien op een scherm. Op die manier kunnen we mensen tijdelijk of definitief de toegang weigeren.”
- Camerabewaking: Vooral in de donkere hoekjes op de parking moeten extra camera’s komen. “Het is een redelijk zware investering. Die camera’s kosten in totaal zo’n 25.000 euro, het registratiesysteem bijna 20.000 euro.”
- Meer security: Areaz moet in zee gaan met een erkende bewakingsfirma. ”Deze nieuwe en duurdere securityploeg kost ons per weekend 2.500 euro”, aldus Vermeulen.
- Nieuw concept: De uitbater moet nadenken over het concept. Volgens de politie trekt de muziekstijl een probleempubliek van druggebruikers aan. ”Een moeilijke maatregel, want ofwel breng je electro-techno, ofwel R&B”’ zegt de uitbater. “Dat laatste durf ik hier gewoon niet draaien, want dan heb ik zeker problemen. En met de muziek van Barry White kan ik mijn zaak gewoon sluiten. Druggebruik bij jongeren is een maatschappelijk probleem. Als er op de trein naar I Love Techno in Gent 200 jongeren worden gecontroleerd en er daarvan 130 in het bezit zijn van drugs, dan weet je het wel.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio