Stadsgids zet Mechelse eet- en drinkgewoonten op rijtje

Mechelen - Stadsgids Lucas Van de Leur heeft zijn twaalfde bundel over Mechelen uit. In Mechelen in pannen en kruiken spitst hij zich ditmaal toe op de eet- en drinkgewoonten van de maneblussers.

Het boek is het twaalfde in de reeks ‘Mechelse Almanak’ waarmee Lucas Van de Leur in 1994 is gestart. “Het is geen echte ‘almanak’ met een weetje voor elke dag van het jaar. Het is een volwaardig boek geworden met historische weetjes over eten en drinken in Mechelen”, zegt de auteur die zijn ervaring als stadsgids goed kon gebruiken. “Toch heb ik ook in het stadsarchief moeten duiken. Maar de meeste informatie heb ik gevonden in mijn eigen uitgebreide bibliotheek.”

“Het leukste verhaal vind ik dat van de handboogschuttersgilde Sint-Antonius”, vertelt Van de Leur. “Het teerfeest werd al snel hun belangrijkste activiteit. Het liep zelfs zo uit de hand dat ze de ‘papgilde’ werd genoemd en dat de gilde in 1693 al haar bezittingen moest verkopen om de schulden van de braspartijen te betalen”, lacht hij.

‘Mechelen in pannen en kruiken’ telt 200 pagina’s, kost 15 euro en is te koop bij Boekhandel Forum, Desiré Boucherystraat 10 in Mechelen.
Info op 015-20.42.45

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio