“Ik dood poezen om ze te helpen”

Nijlen - De bewoners van de 'Zwarte Wijk' langs de Liersesteenweg in Kessel (Nijlen) maken zich zorgen over het gedrag van een 65-jarige buurvrouw. Die laat de katten uit de buurt ongevraagd steriliseren of zelfs doden, tot groot verdriet van de eigenaars. Gazet van Antwerpen ging op visite bij de felgehate 'kattendoder' om te achterhalen hoe de vork in de steel zit.

“Ik ben blij dat ik eindelijk mijn verhaal kan doen”, stelt Maria Vertommen. De dame geeft een warrige indruk, maar als de katten ter sprake komen, vertelt de alleenstaande vrouw uit de sociale woonwijk aan de Liersestenweg vol vuur. “Kijk, hier aan de muur hangen foto’s van de katten die ik heb laten doden. Mooie dieren, maar ik kon niet anders”, steekt de 65-jarige van wal.

Een jaar geleden stelde de politie al een proces-verbaal op. De vrouw had een kat van de buren laten euthanaseren. Maria gaf alles toe aan de eigenaars. Aan de zaak werd uiteindelijk geen gevolg gegeven door de rechtbank. De jongste weken zijn er weer verschillende klachten van mensen wiens katten verdwijnen of ongevraagd gesteriliseerd worden. De politie is met een onderzoek gestart.

Lijden

“Waarom ik die katten laat doden? Er lopen hier in de buurt veel zieke en hongerige katten rond. Die dieren komen dan bij mij aan het raam om eten wenen. Ik word ziek van verdriet als ik die beestjes zie. Dat ik ze laat doden, dat doe ik om ze te helpen. Zo moeten ze niet meer nutteloos lijden."

"Iedere euthanasie is emotioneel zwaar, maar ik heb geen keuze. Heel wat andere katten heb ik laten steriliseren, zodat ze geen jongen meer kunnen krijgen die ook gaan moeten lijden. Ik laat alles op eigen kosten door de dierenarts uitvoeren”, legt de vrouw, die naar eigen zeggen een enorme dierenvriend is, uit.

“Haat”

“Ik besef dat de mensen mij haten”, zegt Maria. “Voor hen ben ik de boeman, maar ze beseffen het niet dat zij diegenen zijn die de dieren verwaarlozen. Ik kan alle dieren van de wijk toch geen eten blijven geven? Eén ding heb ik met deze problemen geleerd: ik hou meer van dieren dan van mensen.”

Een andere beschuldiging ontkent de vrouw met klem. “Ze zeggen dat ik ook vishaken in katteneten meng en in de bosjes verstop. Een leugen”, beklemtoont ze.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio