Stad vertaalt aanpak hangjongeren naar ouderen

Turnhout - Een groepje volwassenen zorgt al meer dan een jaar voor overlast rond de zitbank op de hoek van de ­Korte ­Gasthuisstraat en Vianestraat in ­Turnhout. Verschillende diensten gaan nu dezelfde werkwijze toepassen die in het verleden zijn vruchten afwierp bij hangjongeren.

Openbare orde

Enkele volwassenen slijten zowat dagelijks hun tijd op de zitbank in de Korte Gasthuisstraat in Turnhout. Meestal hebben ze zich in het nabije warenhuis goed bevoorraad met bier. Hoewel ze niets verkeerd doen, neemt het aantal klachten over overlast toe. Vooral wanneer de hangouderen voorbijgangers lastigvallen, grijpt de politie toch in.

“We hebben het voorbije seizoen 21 keer een proces-verbaal opgesteld”, zegt zonechef Roger Leys van de politieregio Turnhout. “Dat was een keer voor slagen en verwondingen, negen keer voor openbare dronkenschap en elf opsluitingsboetes. Dat wil zeggen we dat we hen twaalf uur oppakken voor de verstoring van de openbare orde.”

Responsabiliseren

Net als bij de hangjongeren op het Kasteelplein zijn politie en stad ervan overtuigd dat een repressieve aanpak niet de juiste is. “Met het inloophuis voor daklozen De ­Lange Gaank is afgesproken dat twee vrijwilligers twee keer per week die mensen op hun zithoek opzoeken”, zegt de Turnhoutse preventieambtenaar Bob Raets. “De bedoeling is om met hen te babbelen en hen te responsabiliseren.”

Als die aanpak op langere termijn niet werkt en er zich overlast blijft voordoen, treedt de politie alsnog repressief op. “Deze geïntegreerde aanpak heeft deze zomer met de hangjongeren goed gewerkt.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio