Kopersmelter schrapt 64 banen

Geel - Kopersmelter Cumerio wil een van zijn vijf productielijnen in Olen sluiten. Er staan 64 banen op de tocht. Het gaat om 44 arbeiders en negentien bedienden. De vakbonden eisen dat er geen naakte ontslagen vallen.

De afdeling koperknuppels en –wals­platen maakt het basismateriaal dat Cumerio aan verwerkende bedrijven levert, die er vervolgens producten van maken voor de bouw. De afdeling kende de afgelopen zeven jaar een halvering van haar productievolumes, van 112.000 ton naar 57.000 ton.

Vervangproducten

“Er zijn veel vervangproducten voor ons koper op de markt”, zegt vakbondsman Dirk Van Der Eycken van ACV-Metaal. “Bouwers installeren geen koperen leidingen en dakgoten meer. Ze gebruiken ­Henco-leidingen en gietijzer, en plastic dakgoten. De koperprijzen zijn te duur. Dat zorgt ervoor dat deze afdeling verlies draait.”

Hoewel vakbonden en werknemers de sluiting van de afdeling zagen aankomen, komt het bericht toch nog hard aan. “Zelfs al weet je dat het vroeg of laat gaat gebeuren, het is toch nog een koude douche als het vonnis uiteindelijk valt”, vervolgt Dirk Van Der Eycken.

Brugpensioen

De ontslagen worden over het hele bedrijf gespreid. De vakbonden eisen dat tijdelijke werkloosheid en brugpensioen de afslanking opvangen.
Cumerio Belgium telt 497 werknemers.

Het bedrijf benadrukt dat de andere activiteiten op de site in Olen niet in het gedrang komen. Cumerio is sinds april 2008 een deel van Norddeutsche Affinerie.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio