"Snyders kan zijn fouten niet toegeven"

Oppositiepartij edegem-anders reageert op de kritiek die burgemeester Koen Snyders eerder deze week uitte op de partij. In een artikel in Gazet van Antwerpen sprak Snyders over ’antipolitiek’ en stelde hij dat edegem- anders de goede werking van het bestuur ondermijnt.

jvandermosten

Snyders hekelde het feit dat na klachten van edegemanders al verschillende gemeenteraadsbesluiten geschorst werden door het provinciebestuur. De burgemeester had ook twijfels bij de rol van fractieleider Louis Convents, die actief is in de immobiliënsector.

Geen antipolitiek

“Snyders heeft moeite met de essentie van politiek”, reageert Guy Van Sande namens edegem-anders. “Politiek is vragen en bevraagd worden. Daarom hebben wij een mandaat gekregen van de kiezer. Het is niet omdat wij een klacht indienen bij het provinciebestuur dat we aan antipolitiek doen."

"Integendeel zelfs, het is vaak de laatste strohalm waaraan we ons moeten vastklampen. Antipolitiek is de machthebber die geen vragen duldt. Met een krachtig woord noemt men dat ’dictatuur’. Een beleidsvoerder die zijn fouten niet kan toegeven en de waarheid verdraait om zijn fouten te verdoezelen doet aan antipolitiek.”

Volgens Van Sande is er in Edegem geen gezonde debatcultuur. “De reden daarvan is de jarenlange eenmanscultuur van Snyders.” Van Sande tilt zwaar aan de persoonlijke aanval op Louis Convents.

Onmacht en jaloezie

“Het klopt dat de installatievergadering van de Gecoro, de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, niet kon doorgaan na een klacht van onze partij. Dat heeft niets te maken met belangenvermenging van Convents. Die persoonlijke aanval tegen hem is een vorm van onmacht en jaloezie."

"Snyders zou de bezorgdheid van Convents als een kwaliteit moeten zien en niet als een aanval of als handelen uit persoonlijk belang. Moet elke jurist in de politiek dan ook zijn mond maar houden als er een juridische kwestie het beleid kruist? Het feit dat Louis zich zo inzet voor een goede en correcte werking van de Gecoro, is omdat het zijn vakterrein is, niet meer of niet minder dan dat.”

“Als Snyders vindt dat er meer aan de hand is, moet hij met bewijzen komen en anders zwijgen of een rechtszaak wegens smaad verdragen. We zouden het appreciëren dat het bestuur in de toekomst mandaat en professionele bezigheden van de raadsleden gescheiden houdt. We zullen onze rol in de gemeenteraad blijven spelen en vragen stellen over beslissingen waarvan wij denken dat het anders kan of anders moet”, besluit Van Sande.

Altijd aanspreekbaar

Voorzitter Edwin De Cleyn reageert namens het CD&V-bestuur. ”Iemand die de leiding neemt, is daarom nog geen dictator. Sterker nog, Koen Snyders is altijd en overal aanwezig en is daardoor de meest aanspreekbare politicus van Edegem."

"Convents gebruikt geen politieke, maar juridische middelen om zijn gelijk te halen. Zijn processen tegen de gemeente kosten de belastingbetaler veel geld. Het is de rol van de oppositie om controle uit te oefenen, maar in het geval van edegem-anders gaat het eerder om belemmering van de politiek en daar hebben we het moeilijk mee”, besluit De Cleyn.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio