Noël Slangen verdedigt zich voor Vlaams parlement

De commissie openbare werken van het Vlaams parlement buigt zich over de communicatiestrategie van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. Noël Slangen geeft zelf uitleg aan de parlementsleden.

bsouffreau

De beheersmaatschappij had een overeenkomst met het communicatiebureau Groep C, het bedrijf van ex-Open VLD-directeur Noël Slangen. Begin deze week verbrak Slangen het contract met de BAM.

Zes miljoen euro

N-VA'er Jan Peumans bracht de bal aan het rollen toen hij stelde dat zes miljoen euro erelonen in zeven jaar tijd van het goede teveel was. Groep C zou zijn opdracht ook niet naar behoren hebben uitgevoerd, want de communicatie inzake de Oosterweelverbinding zorgde niet voor een breed maatschappelijk draagvlak.

Bovendien zou er volgens Peumans geen schriftelijk contract bestaan over de samenwerking tussen de BAM en Groep C.

Doodsteek

Vlaams minister-president Kris Peeters gaf Groep C de doodsteek toen hij afgelopen weekend in het VRT-programma De zevende dag stelde dat de discussie meer over Groep C ging, dan over de BAM. Groep C trok daaruit zijn conclusies.

Slangen verklaarde zijn breuk met de BAM. "In het huidige klimaat kan Groep C geen behoorlijk professioneel werk leveren." Hij zei ook dat de medewerkers van Groep C veel onrecht is aangedaan. Het is onduidelijk of er een schadevergoeding zal volgen na het vertrek van Groep C.

'Alles in orde'

Volgens Noël Slangen in het Vlaams parlement was alles contractueel in orde. De BAM nam de diensten af bij TV SAM die op zijn beurt Groep C inhuurde. Hij benadrukte dat er in 2001 wel degelijk een aanbesteding gebeurde.

Jan Bosschem, voorzitter van TV Sam, stelt eveneens dat er niets onwettigs is gebeurd. De wet op overheidsopdrachten zou niet van toepassing zijn op de samenwerking tussen privé-partners Groep C en TV Sam. Daardoor zouden ook geen schriftelijke contracten nodig zijn geweest.

Twijfel in 2006

Nochthans bleek de BAM in 2006 een nieuwe aanbesteding te willen uitvoeren. Na een audit door PriceWaterhouseCoopers kwam aan het licht dat de communicatie anders moest worden aangepakt. Dat is echter niet gebeurd, verklaarde Jan Van Rensbergen, ceo van de beheersmaatschappij.

De raad van bestuur en het management namen de beslissing om verder te werken met TV SAM en dus ook met Groep C. Intern werd er een plan opgemaakt waarbij duidelijk aangegeven werd wat intern en extern moest gebeuren. Daarna werd ook een hoofd marketing en communicatie aangeworven.

Vervalst examen

De ceo van de BAM nam ook afstand van de beschuldigingen van Slangen aan het adres van N-VA'er Peumans. Volgens Slangen had Peumans een examen bij de BAM vervalst om partijgenoot Bart Van Camp als communicatieadviseur bij de BAM aan te stellen.