Terassen staan in de weg

Terassen staan in de weg

Terassen staan in de weg

Print
Hamme - Terrassen zorgen voor hinder door voetpaden en parkeerplaatsen in te palmen. “Vooral zwakke weggebruikers zijn het grootste slachtoffer”, vindt de Wijkraad Centrum. De café-uitbaters reageren verrast.

Bij mooi weer zijn ze erg geliefd, maar bij slecht weer staan ze toch vooral in de weg. De Hamse terrassen vormen het middelpunt van deze discussie.

Omwonenden

“Op het Tweebruggenplein en de Markt nemen de terrassen het hele trottoir en soms nog enkele afgebakende parkeerplaatsen in”, luiddt de klacht van enkele omwonenden. “Gehandicapten, maar ook moeders met kinderen, moeten van het voetpad af en op het wegdek lopen. Dat zorgt voor onveilige situaties.”

Dat terrassenmeubilair in de herfst en de winter ongebruikt buiten blijft staan, vaak vastgemaakt met kettingen en koorden, stoort hen nog het meest. “Het gemeentebestuur moet ervoor zorgen dat de uitbaters de meubelen op hun eigendom opstapelen en niet op het openbare domein”, vinden de wijkbewoners.

Welwillendheid

Schepen van Milieu en Jeugd Hilde Landtsheer (Open Vld) vraagt welwillendheid van beide partijen. “Voor het bouwen van een terras is een vergunning nodig. De horecauitbaters moeten wel zorgen voor een voldoende ruime doorgang. Anderzijds brengen goed onderhouden terrassen sfeer en gezelligheid in straten en op pleinen.”

Wijkraadvoorzitster Jeannine Peeters beloofde het schepencollege te informeren over het terrassenprobleem.

Probleem?

Ingrid D’Hooghe van taverne Cheers op de hoek van het Tweebruggenplein en de Drapstraat begrijpt het probleem niet. “Wij kregen een tiental jaar geleden een vergunning van het schepencollege om een terras uit te bouwen. We respecteren de verplichte minimale doorgang van 1,20 meter. Nu is er een nieuw politiereglement dat voorschrijft dat er een doorgang van minstens 1,5 meter moet zijn.”

Het zijn volgens D’Hooghe niet de terrassen die het grootste obstakel vormen voor gehandicapten- en kinderwagens. “In de Drapstraat bijvoorbeeld laten de elektriciteitspalen maar een doorgang van hooguit 50 centimeter. Dat is in vele straten van Hamme zo. Als de klagers de terrassen weg willen dan moet men heel Hamme afbreken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Nu de zomer voorbij is, stapelen wij het terrasmeubilair op tussen de windschermen. Daardoor heeft niemand daar hinder van. Die windschermen na elke zomer afbreken, is niet haalbaar.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio