"Sabeltandtijgers waren erg sociale dieren"

Volgens Amerikaanse en Britse experts waren sabeltandtijgers erg sociale dieren die in familieverband leefden, zoals leeuwen dat nu doen. De sabeltandtijger leefde tussen 1,6 miljoen jaar geleden en 10.000 jaar geleden, in Noord- en Zuid-Amerika.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het afspelen van het geluid van een mogelijke prooi geen solitaire jagers aantrekt, maar wel de jagers die in groep leven, zoals de sabeltandtijger.

"Het waren krachtige jagers, maar ook sociale dieren, geen eenzaten", aldus Chris Carbone van de Zoological Society van London. "We weten vrij weinig van het gedrag van dit dier. Het nieuwe onderzoek doet ons echter besluiten dat deze grote kat in groep leefde."

Aaseter

Volgens de onderzoekers was de sabeltandtijger een aaseter, die gelokt werd door de wanhoopskreten van een gewonde of in een moeras vastgeraakte prooi.

Onderzoekers vonden vele fossielen van sabeltandtijgers bij moerassen. Wellicht kwamen de sabeltandtijgers af op stervende dieren, maar kwamen ze daarbij zelf om. Omdat het om een groot aantal fossielen gaat, wordt aangenomen dat de dieren in groep op zoek gingen naar eten.

Foto BBC

Nu in het nieuws