"Senaat, kabinetten en provincies? Afschaffen!"

België loopt samen met de Scandinavische landen gebukt onder de hoogste fiscale druk. Het overheidsapparaat is in verhouding het grootste van Europa en groeit nog steeds aan. Een op de drie werkt voor ’een’ overheid. Maar de resultaten van dit enorme overheidsbeslag zijn niet navenant.

Tot dat besluit komt professor Jean Hindriks (UCL) van de onafhankelijke denktank Itinera in zijn studie over de efficiëntie van het overheidsapparaat. ”In de studie Copernicus voorbij: van verwarring naar consensus geeft Hindriks een waaier van ingrijpende voorstellen tot verbetering waarin hij zware klemtonen legt op de kwaliteit van de overheidsdiensten. Hindriks geeft een aantal pijnpunten waaraan dringend moet worden gesleuteld. Enkele voorbeelden.

Senaat: afschaffen

”Een Kamerlid kost 800.000 euro. Er zijn 71 senatoren die elk 1 miljoen euro kosten. De senaat is nutteloos geworden in het Belgische federale systeem. Waarom blijven betalen voor iemand zonder bevoegdheden?”

Kabinetten: afschaffen

”Kabinetten koloniseren de ambtenarij en demotiveren de ambtenaren. Alle ministers en staatssecretarissen samen tellen ongeveer 2.500 kabinetsleden. De federale kabinetsleden kosten jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro, in 2008 zelfs 63 miljoen euro.”

Provincies: afschaffen

”De provincieraden vormen een penibele, overtollige administratieve hiërarchie (met 737 mandaten) die sinds de oprichting van de regionale regeringen dubbel werk verrichten.”

Ministers: aantal beperken

”De zes regeringen tellen momenteel 60 ministers en staatssecretarissen voor 10,6 miljoen inwoners. De 60 ministerposten worden bekleed door 56 personen. Frankrijk heeft 15 ministers en 5 staatssecretarissen voor 64,5 miljoen inwoners."

Nu in het nieuws