Dossier Oosterweel

Minister Van Mechelen wil dat Oosterweel doorgaat

Minister Van Mechelen wil dat Oosterweel doorgaat

Minister Van Mechelen wil dat Oosterweel doorgaat

Print
”We gaan door met de uitvoering van het Masterplan Antwerpen”, zegt Vlaams minister van Financiën Dirk Van Mechelen (Open Vld). ”We zitten in een periode van stabilisering. Na de studie van de alternatieven voor de Oosterweelverbinding en de Lange Wapper zullen we bijsturen waar nodig en doorgaan.”

Realist

”Voor wie dagelijks in de auto zit, is het duidelijk dat dit probleem moet worden opgelost”, zegt minister Dirk Van Mechelen wanneer we hem vragen of de Oosterweelverbinding er nog komt. ”Ik ben geen pessimist, veeleer realist. Daarom moeten we gebruikmaken van de tijd die de tracéstudie ons gunt om de financiering te herbekijken.”

Van Mechelen noemt die tijd “stabiliserend” voor het dossier. ”Daarna kunnen we bijsturen. En voortgaan. Want voor de veiligheid en de mobiliteit moet dit probleem worden opgelost. Ik pleit ervoor dat deze regering nog onomkeerbare beslissingen neemt, vanaf het moment dat het licht op groen staat.”

Gewestwaarborg

Tot nu waren twee financiële groepen geïnteresseerd: een groep rond Dexia en één rond KBC. ”Die financiering wordt nu - gezien de crisis - even herbekeken. En er wordt eventueel uitgekeken naar een bredere groep van banken. Intussen loopt de studie naar de tweede opinie over het tracé. Dan kan je pas een bouwaanvraag indienen. Pas daarna moet je de financiering rond hebben, eventueel met een gewestwaarborg. Die garandeert de terugbetaling van de financiering door de Vlaamse regering, los van het risico van de banken.”

Voor de uitvoering van de Brabo-tramprojecten is al een offerte uitgeschreven, waarin bieders rekening konden houden met een gewestwaarborg of er gewoon van konden afzien. Intussen bolt het Masterplan verder: de Royerssluis, de Kattendijksluis, de Noorderlaanbrug en de tramprojecten zijn in volle uitvoering.

Meer over Oosterweel en overkapping Ring