Oppositie steunt protest tegen ruimtelijk structuurplan

Print
Kontich - Het schepencollege vraagt de steun van de oppositie om samen te protesteren tegen het ruimtelijk structuurplan van het Vlaams Gewest. Dit plan wil de landbouwzone Keizershoek omvormen tot een regionaal bedrijventerrein.

Op het gewestplan Antwerpen is de Keizershoek momenteel ingekleurd als agrarisch gebied. De Vlaamse overheid wil de 75 hectare tot een bedrijventerrein omvormen, waar zelfs Sevesobedrijven terechtkunnen. Tijdens de gemeenteraad vroeg het schepencollege de steun van de oppositie om zich samen te verzetten tegen deze plannen.

Groen!

Bij sommige oppositieleden schoot dit verzoek in het verkeerde keelgat. “Wij moeten ons niet aansluiten bij jullie protest”, reageerde Joost Fillet (Groen!) fel. “Ons verzet is al twee jaar bezig, maar jullie luisterden niet. Tweeduizend bezwaarschriften veegden jullie van tafel. Wij willen deze actie wel steunen, maar verwachten een tegengebaar. De geplande woonuitbreiding in de Broekbosstraat moet herzien worden.”

Dit voorstel lokte scherpe reacties uit van het college. “Dit is pure afpersing. We moeten samen opkomen voor de boeren die hun boterham verdienen op die 70 hectare landbouwgrond. Dit is geen moment voor politieke spelletjes! Verdeeldheid is het laatste dat we nodig hebben.”

Vlaams Belang

Vlaams Belang zei dat een te zwakke houding van het gemeentebestuur hen zuur kan opbreken. Walter Claes stelde voor dat CD&V en Open Vld de eigen ministers in de Vlaamse regering aanspreken. “Zeg tegen Peeters en Van Mechelen dat trop nog altijd te veel is. De coalitie heeft maar een nipte meerderheid, die niet zal standhouden bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.”

Uiteindelijk steunde de voltallige oppositie de protestcampagne, waarbij alle partijen beklemtoonden dat ze niet alleen tegen het nieuwe bedrijventerrein gekant zijn, maar dat er nog veel meer in het structuurplan staat, waar ze het niet mee eens zijn.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio