Opec haalt broeksriem aan na uiteenspatten van oliebel

Opec haalt broeksriem aan na uiteenspatten van oliebel

Opec haalt broeksriem aan na uiteenspatten van oliebel

Print
De economische recessie die om de hoek loert, doet de olieprijzen verder zakken. Het kartel van olieproducerende landen, de Opec, besloot voor het eerst in jaren de oliekraan weer een beetje meer dicht te draaien. De angst voor recessie blijkt voorlopig evenwel groter dan die voor olieschaarste.

De prijs voor een vat ruwe Noordzeeolie ging maandag in Londen onder de 60 dollar per vat. De aankondiging van de Opec vrijdag dat ze haar productieniveau vanaf 1 november met 1,5 miljoen vaten per dag zal verminderen, heeft blijkbaar weinig indruk gemaakt.

Volgens Elie Habalián, een voormalige vertegenwoordiger van Venezuela bij het kartel, zaait de Opec wat ze zelf heeft geoogst door in 2003 het systeem van een vaste prijsband af te schaffen. Tot dan toe besloten de Opeclanden samen om hun productie te verhogen of te verlagen, om de prijs binnen bepaalde grenzen te houden.

Maximale capaciteit

Sinds 2003 produceren de leden vrijwel aan hun maximale capaciteit. Samen dekken ze 40 procent van de wereldwijde vraag en 60 procent van de olie-export.

“Dit is een zware slag voor de Opec”, zegt Habalián. “De markt die het kartel sinds 2003 weigert te reguleren, reageert nu met een dalende vraag en de annulering van bestellingen. Er zijn indicatoren die erop wijzen dat de Verenigde Staten, Europa en Japan volgend jaar op een nulgroei afstevenen”.

Oliebel spat uiteen

Toen de kredietcrisis zich vorig jaar in de VS begon te manifesteren en de dollar onder druk zette, joegen speculerende investeerders de olieprijs op. De prijs bereikte een recordniveau van 150 dollar per vat in juli van dit jaar.

Nu de financiële crisis lijkt over te slaan op de rest van de economie, valt de prijs snel tot meer realistische niveaus. Als de groei van de wereldeconomie een paar procentpunten moet inboeten, sluit Habalián een olieprijs van 30 à 40 dollar per vat niet uit.

Bron: IPS

.

Nu in het nieuws