Milcobel neemt melkerij Sinte-Marie over

Milcobel neemt melkerij Sinte-Marie over

Milcobel neemt melkerij Sinte-Marie over

Print
Wuustwezel - De coöperatieve Milcobel neemt melkerij Sinte-Marie over. Dat hebben de boeren en aandeelhouders van de melkerij vrijdagmiddag beslist. De melkerij blijft dus bestaan maar verliest haar zelfstandigheid.

Door zware concurrentie was de zelfstandige melkerij in gevaar. Milcobel werd bereid gevonden om Sinte-Marie mee op te nemen in de groep, maar hiervoor was de goedkeuring nodig van twee derde van de aandeelhouders van de melkerij. Negentig procent van de aanwezige aandeelhouders stemden vóór een integratie bij Milcobel.

Duidelijk resultaat

"Tachtig procent van het kapitaal was aanwezig op de vergadering en negentig procent van de aanwezigen heeft ja gestemd. Een duidelijk resultaat dus", vertelt melkerijvoorzitter Erik Wouters opgelucht. Nu wordt Sinte-Marie een dochteronderneming van Milcobel, ook een coöperatieve melkerij. Voor de boeren verandert er in de praktijk niet veel.

"De melkveehouders hebben nu terug een grotere garantie op een betere melkprijs. De onzekerheid bij de boeren is weggenomen en dat is toch het belangrijkste", weet de voorzitter. "Het is te hopen dat in de toekomst de zuivelmarkt zich terug herstelt, maar nu zijn we als kleine coöperatie toch beter ingedekt tegen schommelingen in de zuivelmarkt", weet Wouters.

Laatste zelfstandige

Sinte-Marie Zuivel was de laatste zelfstandige melkerij van de Kempen. Ze bestaat al sinds 1907 en produceert Italiaanse kazen. "Nu blijft het nog afwachten wat het interessantste is voor de melkerij: open blijven of sluiten. Maar dat zal de toekomst uitwijzen", besluit de voorzitter.

AVdO

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio