Kapitaalinjectie KBC goedgekeurd, bank schrapt dividend

De kapitaalinjectie van 3,5 miljard euro voor KBC is goedgekeurd. De bank schrapt wel haar dividend voor dit jaar. De aandeelhouders krijgen dit jaar dus niets uitgekeerd. De notering van het aandeel wordt niet geschorst. KBC steeg bij opening bijna 5 procent, maar noteert om 9 uur 40 met een verlies van 13 procent op 23 euro. De Bel-20 verliest meer dan 4 procent.

jrosquin;wverhaert

Vanmorgen sinds 8 uur was de voltallige ministerraad bij elkaar om over de kapitaalversterking van KBC een beslissing te nemen. De grote lijnen daarvan waren al bekend. Er komt 3,5 miljard extra kapitaal en de overheid krijgt twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de bank.

De versterking van het kapitaal bij KBC was nodig om dat de concurrenten ook hun kapitaal optrokken. Voor de crisis werd KBC nog bij één van de sterkste banken van Europa gerangschikt. De bank heeft overigens geen liquiditeitsprobleem.

De 3,5 miljard extra kapitaal komt er in de vorm van een lening van de overheid die gelijkgesteld wordt met kapitaal. Op die manier verwatert het aandelenkapitaal niet. De ingreep zal de solvabiliteitsratio (Tier 1) van de bank opkrikken tot ongeveer 10,6 procent.

Impact op winst

De overheid tekent in op niet-stemgerechtigd papier met een vergoeding van minimaal 8,5%. Die vergoeding kan hoger zijn, maar dat hangt af van het dividend dat de gewone aandeelhouder krijgt. Dit jaar slaat KBC het dividend over. De impact van de kapitaalverhoging op de nettowinst wordt geraamd op 110 miljoen euro per jaar.

Aandeel crashte

Vrijdagvoormiddag crashte het aandeel van de Belgische bank-verzekeraar met 28 procent, om af te kokken op 7 procent in de min. De waarde van een aandeel KBC bedroeg een half jaar geleden ruim 90 euro. Begin oktober werd het voor 60 euro verkocht en nu is het nog 26,7 euro waard.