Laatste cinema doet het licht uit

Laatste cinema doet het licht uit

Laatste cinema doet het licht uit

Print
Herentals - Eind dit jaar gaan de twee zaaltjes van Cine Lux in de Herentalse Zandstraat dicht. “Na bijna tien jaar proberen, is het goed geweest”, zegt eigenaar Frank Rastelli. “De bioscopen kosten mij te veel geld.” Het bijhorende Cinécafé blijft wel open.

In 1999 opende Frank Rastelli twee knusse bioscopen op de locatie waar vroeger Cinema Lux was. Binnen de grotere groep Studios van de familie Rastelli moesten de twee kleine zaaltjes best leefbaar zijn. Exact negen jaar na de opening weetRastelli beter. “De bioscopen kostten me al die tijd geld. Het ging van kwaad naar erger. Avonden met twee of drie bezoekers waren geen zeldzaamheid meer. Ik trek mijn conclusies.”

Eind december gaan de twee zaal- tjes dicht. Concrete plannen met de twee ruimtes heeft de eigenaar niet. ”Ik weet wel dat ze me leegstaand minder kosten dan gebruikt. Ik kan de inboedel verkopen. Of de zaaltjes aanbieden aan het onderwijs. Het kan een interessante ruimte zijn voor projecten met grotere groepen.”

Concertzaaltje

Het Cinécafé met concertzaaltje blijft wel open. Daar stuurde de zaakvoerder recent de programmatie bij na aanhoudend gedoe met hardnekkige vechtjassen. Weg met techno en meer variatie in programmatie en publiek, was het succesvolle antwoord op de herrieschoppers.

Dat de bioscoop nog tot nieuwjaar blijft draaien, heeft met het nakomen van afspraken te maken. “De operator doet zijn opzegginstermijn uit en de abonnees betaalden voor hun abonnement”, verklaart Rastelli. ”Of mijn hart als cinefiel bloedt? Neen. Maar wel mijn hart als Herentalsenaar. Blijkbaar is er geen nood aan een bioscoop in deze stad.”

Met de sluiting van Cine Lux komt een einde aan een rijke filmgeschiedenis. Ooit pronkte Herentals met drie zalen. Zaal Funkis op de Markt is intussen het KBC-hoofdkwartier en in de oude Plaza in de Zandstraat is al jaren een grote winkelketen actief. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat er nog één locatie in Herentals is waar films worden geprojecteerd. In deHikstraat kan de liefhebber terecht voor films van het meer aangebrande soort.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio