Reacties op ontslagen bij Daf: 'Meer richten op kennis'

De dramatische berichten over fors banenverlies bij vrachtwagenbouwer Daf in Oevel (Westerlo) laten weinigen onberoerd. Directeur Bart Wuyts van Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) drukt op de visie om werkgelegenheid in de Kempen minder afhankelijk te maken van kwetsbare massaproductie.

Krachtlijnen

Het nieuws dat bij Daf in Oevel minstens 700 banen op de tocht staan, zorgt voor grote ongerustheid. Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) lanceerde in maart 2005 het Toekomstplan Kempen 2005-2015. Dat plan maakt gewag van 25.000 extra jobs tegen 2015 rond de krachtlijnen innovatie, ruimte, zorg en aantrekkingskracht.

“Onze organisatie is bezig met planning op lange termijn en minder met schommelingen op korte termijn, maar dat neemt niet weg dat dit nieuws als een schok komt”, reageert Bart Wuyts. “Deze gebeurtenis sluit aan bij onze visie die stelt dat de Kempense werkgelegenheid kwetsbaar is door de hoge productieactiviteit. De Kempense werkgelegenheid moet de krachtlijnen verleggen van massa-productie naar een sterkere kennisregio. De Kempen hebben daar met sites zoals de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol de troeven voor. Aan die piste werken we.”

Uitzendmarkt

Intussen lijken ook voor interimkantoren moeilijke tijden op komst. “Door het banenverlies verwachten we dat er meer mensen op de uitzendmarkt terechtkomen. Voorlopig hebben wij nog geen indicaties van een grote terugval van vacatures. Wij hebben nog genoeg concrete aanbiedingen van bedrijven voor gemotiveerde medewerkers”, reageert Peggy Werrens van Tempo Team, district Kempen.

Bij het surfen op de website van Daf Truck ontdekken we verrassend genoeg vacatures voor de getroffen site in Oevel. Zo gaat de vrachtwagenbouwer op zoek naar een elektricien voor een vaste nachtploeg, techniekers en productie-ingenieurs.

Werknemers

Enkele werknemers van Daf reageerden op onze website anoniem op de aangekondigde ontslagen. “Er zijn afdelingen binnen Daf waar ze mensen moeten aannemen. Ze zouden alles beter gedetailleerd bekijken in plaats van grote aantallen op straat te zetten.”

Zelfs vaste werknemers vrezen voor hun baan. “Ik werk nu drie jaar voor Daf en heb sinds een jaar mijn vast contract”, reageert een man uit Laakdal. “De vorige jaren kan ik mij herinneren als fantastisch. Dat waren de woorden van de directie tijdens de nieuwjaarsdrink. Daar werd ook elk jaar de deelname in de winst voor het personeel meegedeeld. Dit was altijd het maximum, zes procent als ik het goed heb.”

“Sinds enkele weken werden er aan het personeel geen verkoopscijfers meer meegedeeld. Nu wordt alles duidelijk. Het is een hele slag. Ook ik, als nieuwbakken vast personeelslid vrees voor mijn baan. Zoals velen heb ik een huis dat afbetaald moet worden en kinderen. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio