Schaapsherder krijgt hulp om te verhuizen

Schaapsherder krijgt hulp om te verhuizen

Schaapsherder krijgt hulp om te verhuizen

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Vier doosjes pralines had schaapherder Ludo Van Alphen meegebracht voor zijn vier gelegenheidshelpers die mee de duizendste weipaal langs de Scheldedijk in de opgespoten grond draaiden. De vier arbeiders helpen hem de omheining te verplaatsen na zijn grondverlies aan Natuurpunt.

In januari raakte bekend dat schaapherder Ludo Van Alphen na 25 jaar zijn concessie voor het begrazen van 42 hectare bermen en vlakten in de haven kwijtgespeeld was aan Natuurpunt, die goedkoper bood op de concessie van het Havenbedrijf. Een klein jaar later is de storm geluwd. Van Alphen heeft zijn proces tegen het Gemeentelijk Havenbedrijf stopgezet.

Compromis

“We zijn tot een compromis gekomen. Omdat ik mijn concessie voor 35 hectare van Waterwegen en Zeekanaal kon behouden, mogen mijn schapen gelukkig wel nog bovenop de Scheldedijk en in de schorren blijven grazen. Ik moet dus overal nieuwe afrastering zetten, kilometers palen en draad. Door heel de affaire moest ik mijn twee deeltijdse werknemers ontslaan. Het Gemeentelijk Havenbedrijf heeft als compensatie voor het ongemak nu vier arbeiders van het sociaal tewerkstellingsproject Werkvorm ter beschikking gesteld. Ik waardeer het gebaar. Die gasten zijn geweldige werkers.”

Marokko

Als we de ploeg bezoeken in de buurt van Lillo, zit het juist geweldig tegen. De bodem steekt vol leidingen en stenen. “Het steekt hier vol steenafval”, sakkert Abdil Majed (41). In de achtergrond doemt Doel op, terwijl achter het riet een groot containerschip voorbijglijdt. “Meestal ruim ik zwerfvuil op of doe ik andere klussen voor het Havenbedrijf. Maar een schaapherder helpen, geeft een apart gevoel. Bij ons in Marokko krijgen de schaapherders het ook almaar moeilijker. Met de droogte valt er amper nog iets te begrazen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio