Graf van Emile Wambach gered

Print
Hoboken - Het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) heeft de concessie van het graf van componist Emile Wambach overgenomen. De tombe op het erepark van het Schoonselhof zal de volgende vijftig jaar onderhouden worden door de vzw.

Geert Gravez van het ANZ vindt het onbegrijpelijk dat de graven op het erepark niet op de een of andere manier beschermd zijn. “Ze worden behandeld zoals elk ander graf. Als niemand de concessie verlengt, worden de perken opgeruimd.

“Dat dreigde te gebeuren met het graf van Emile Wambach (1854-1924), een leerling van Peter Benoit, dirigent van de opera, kapelmeester van de kathedraal en directeur van het Antwerpse Conservatorium. Sinds een jaar staat er een bordje bij Wambachs graf met de vermelding dat de concessie vervalt.

“Familie is er wellicht niet meer. In elk geval reageerde nog niemand”, zegt Gravez. “Professor Guido Persoons zag het bordje en schreef een brief naar schepen van Cultuur Philip Heylen, maar er kwam nog geen antwoord. Daarom neemt het ANZ de concessie over. Het graf is een eenvoudige kubus en verkeert nog niet in verval.”

Wambach was van Waals-Duitse afkomst, maar een groot verdediger van de Vlaamse muziekschool. ”Hij verdient zeker meer erkenning”, besluit Geert Gravez, die hoopt dat er een structurele oplossing komt voor het verlopen van concessies op het erepark.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio