150 euro korting op ijskast of wasmachine

Een half miljoen gezinnen met een laag inkomen kunnen iets makkelijker een energiezuinige koelkast of wasmachine aanschaffen. Want Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) zorgt voor een kortingbon van 150 euro die aan de kassa wordt verrekend. Met een energiezuinige machine bespaar je jaarlijks 60 tot 70 euro.

ssimons

Wie krijgt de korting?

De kortingbon is er voor beschermde afnemers van energie. Dat zijn personen die genieten van de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas, mensen met tegemoetkomingen van het ziekenfonds; budgetbegeleiding door het OCMW of personen in een collectieve schuldenregeling.

Een ijskast die opbrengt

Koelkasten met het label A+ of A++ verbruiken jaarlijks 60 tot 65 euro minder dan een standaardtoestel van 15 jaar oud. Wasmachines met een AAA-label besparen 70 euro ten opzichte van de oudere modellen.

Geen diepvriezer

Energiezuinige toestellen zijn wel duurder. De kortingbon dekt de meerkosten. Maar niet voor droog- of vrieskasten.

Hoe aanvragen?

U kunt de kortingbon aanvragen bij netbeheerders als Eandis, verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening in uw gemeente. Informatiebrochures zijn ter beschikking via ziekenfondsen en OCMW’s.

Te vroeg gekocht?

Wie tussen 31 december 2007 en 1 oktober 2008 een wasmachine of koelkast kocht, kan de korting toch nog aanvragen bij de netbeheerder, mits voorlegging van een factuur.

NIET TE MISSEN