Johannes Paulus II werd met bajonet neergestoken

Johannes Paulus II werd met bajonet neergestoken

Johannes Paulus II werd met bajonet neergestoken

Print
Kardinaal Dziwisz onthult in de documentaire 'Testimony' dat Johannes Paulus II in 1982 in Fatima wel degelijk werd neergestoken door de Spaanse priester Krohn.

Meer dan 25 jaar lang hield het Vaticaan vol dat paus Johannes Paulus II in 1982, tijdens zijn bezoek aan het Portugese bedevaartsoord Fatima, ‘slechts’ bedreigd was geworden. De veiligheidsdiensten konden de dolle priester nog tijdig afweren, luidde het.

Op de beelden die van het incident circuleren, lijkt dat juist. Maar volgens kardinaal Stanislaw Dziwisz, 40 jaar lang secretaris en ‘steun en toeverlaat’ van de vroige paus, stak Krohn wel degelijk raak. “De paus bloedde”, zegt Dziwisz, die nu kardinaal in Krakau is.

Aanslag

Tot nu toe werd stilgehouden dat de paus echt gewond was. Op beelden is te zien hoe hij gewoon de kaarsenprocessie verderzet. Weliswaar wat wankel, maar dat werd toen nog toegeschreven aan de gevolgen van de aanslag van 1981 In werkelijkheid vervolgde hij zijn bezoek met een steekwonde en verbeet hij de pijn.

Van Themsche

Krohn, een aanhanger van de Latijnse missen van monseigneur Lefèbvre, verdacht de paus ervan communist te zijn. Hij werd veroordeeld tot 7 jaar cel, waarvan hij er 3 uitzat. Na zijn vrijlating vestigde hij zich in Elsene, bij Brussel. Hij is zeer actief op Belgische internetforums zoals politics. be, waar hij vorig jaar nog een milde straf eiste voor Hans Van Themsche.

Nu in het nieuws