"Kredietcrisis kan ontwikkelingsagenda van tafel vegen"

Kredietcrisis kan ontwikkelingsagenda van tafel vegen

"Kredietcrisis kan ontwikkelingsagenda van tafel vegen"

Print
VN Secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto) draaide er een beetje omheen, toen hem werd gevraagd of de ontwikkelingsagenda van de VN niet in gevaar gaat komen door de economische perikelen. Hij zei alleen maar dat de wereldleiders vorige maand 16 miljard dollar (12 miljard euro) hebben beloofd voor het behalen van de millenniumdoelen. Toen hem werd verteld dat een EU-ambtenaar had gewaarschuwd dat donoren die dit beloven, liegen, zei hij: “Ik hoop dat de beloften worden uitgevoerd.”

Ambassadeur Anwarul Karim Chowdhury, voormalig ondersecretaris-generaal en op dit moment Hoge Vertegenwoordiger voor de Minst Ontwikkelde Landen, zegt dat de crisis “een groot negatief effect” zal hebben op het momentum dat nodig is om de millenniumdoelen in 2015 te halen. “Het zal haast onmogelijk zijn voor regeringen om zelfs maar hun huidige ontwikkelingshulp op peil te houden, laat staan om het budget voor de millenniumdoelen te verhogen.”

Weerslag

Dat zal op zeer korte termijn zijn weerslag hebben op organisaties die ontwikkelingswerk financieren, zoals de Verenigde Naties zelf. VN-Bureaus zoals UNICEF zijn afhankelijk van vrijwillige steun van lidstaten. Chowdhury is daarom ook niet optimistisch over de komende VN-conferentie over de financiering van ontwikkeling in Qatar, eind november.

Afgelopen weekend beloofden donorlanden in de Ontwikkelingscommissie van het IMF en de Wereldbank dat de crisis niet ten koste mag gaan van ontwikkelingssamenwerking.

IPS

Nu in het nieuws