Secundair onderwijs kost 978 euro per kind per jaar

Secundair onderwijs kost 978 euro per kind per jaar

Secundair onderwijs kost 978 euro per kind per jaar

Print
Uit een onderzoek van het Hoger Instituut van de Arbeid (HIVA) blijkt dat het schooljaar 2006-2007 per kind gemiddeld 978 euro kostte aan de ouders.

HIVA nam 100 scholen onder de loep en ondervroeg 2.610 ouders. "Eén van de belangrijke vaststellingen is dat het secundair onderwijs zeker niet kosteloos is en dat er blijvend werk moet gemaakt worden van kostenbeheersing. Ook al zijn de studiekosten niet toegenomen, toch is er een dalende tevredenheid waar te nemen bij de ouders", meldt HIVA.

Duurder per graad

De belangrijkste uitgavenpost is de schooluitrusting: die is goed voor gemiddeld 68% van het geheel en omvat onder meer de uitgaven voor boeken, schoolmateriaal en gereedschappen. Daarna volgen schoolactiviteiten (11%), vervoer (7%) en schoolreizen (6,5%).

De gemiddelde globale kost verbergt wel grote verschillen. Zo neemt de kost gestaag toe met de graad waarin de leerling zit: het gemiddelde stijgt van 868,9 euro (eerste graad) over 985,6 euro (tweede graad) naar 1105,3 euro (derde graad).

Verschil tussen onderwijsvormen

Er is ook een verschil tussen onderwijsvormen: bso is het goedkoopst (987 euro), dan komen aso (1018,2 euro) en tso (1099,6). Kso - waar wel alleen de beeldende kunsten onderzocht zijn - is de duurste onderwijsvorm met gemiddeld 1.255,9 euro per jaar. De duurste studiegebieden zijn voeding, toerisme, sport en beeldende kunsten.

Bewustmaking

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil scholen nog meer bewust maken van de kosten die het onderwijs meebrengt: “In zeven jaar is de gemiddelde schoolkost in secundaire scholen relatief beperkt toegenomen. Dat wijst er op dat er inspanningen gebeuren om de schoolfactuur onder controle te houden. Toch blijft 978 euro een fors bedrag, en voor sommige richtingen ligt de factuur nog een stuk hoger," aldus de minister in een persbericht.

Lees het volledige onderzoek in dit pdf-bestand. (Nicaise, I., Bollens, J. & Vandeputte, M. (2008). Studiekosten in het secundair onderwijs. Wat het aan ouders kost om schoolgaande kinderen te hebben. In opdracht van de Vlaamse Minister voor Onderwijs en Vorming, in het kader van het 'OBPWO-programma'. Leuven: K.U.Leuven; HIVA.)

Nu in het nieuws