Ondernemers voorspellen 70.000 extra werklozen

Ondernemers voorspellen 70.000 extra werklozen

Ondernemers voorspellen 70.000 extra werklozen

Print
Het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO) voorspelt een enorme groei in de werkloosheid. Volgens hen komen er volgend jaar 70.000 werklozen extra bij vanwege de economische crisis.

De VBO baseert zich op een voorspelling van het Internationale Muntfonds. "Het enige officiële cijfer dat tot nu toe gepubliceerd is rond het aantal werklozen in 2009, is dat van het IMF, dat gaat uit van een groei van 0,2 procent. Volgens het IMF zal zich dat vertalen in 70.000 bijkomende werklozen in 2009", zegt Geert Van Cronenburg van de VBO.

Toch moeten we niet alle hoop opgeven, want de prognose is niet onomkeerbaar. "De voorspelling gaat ervan uit dat het beleid ongewijzigd blijft", aldus de VBO. Bij de werkgeversorganisatie VDAB is er voorlopig geen wolkje aan de lucht.

Terughoudendheid

"We hebben eind september gezien dat er in vergelijking met vorig jaar 2,4 procent minder vacatures ontvangen waren, maar er zijn toch nog altijd meer dan 40.000 openstaande vacatures. Dus kunnen we niet concluderen dat er geen jobs zijn voor mensen die werkloos zijn", vertelt Nancy Vercammen van de VDAB.

"Wat we wel zien is dat bedrijven een beetje terughoudend zijn om nieuwe banen te creëren. Maar de jobs waar we vooral over spreken, zijn vervangingsjobs. Dat zijn banen waarbij mensen die op pensioen gaan, moeten worden vervangen door nieuwe arbeidskrachten. Die vacatures zullen blijven bestaan", besluit Vercammen in een interview.