Permekebibliotheek amper toegankelijk voor gehandicapten

Permekebibliotheek amper toegankelijk voor gehandicapten

Permekebibliotheek amper toegankelijk voor gehandicapten

Print
Antwerpen - De Permekebibliotheek op het De Coninckplein is niet toegankelijk voor andersvaliden. Dat stelt de Werkgroep Antwerpen Toegankelijk (WAT) vast. Er is wel een toilet voor rolstoelgebruikers, maar dat is zo smal dat er nauwelijks een rolwagen in kan.

“Ongelooflijk toch, dat zelfs in nieuwe gebouwen geen rekening wordt gehouden met gehandicapten”, vindt de WAT.


Hebt u soms ontoegankelijke gebouwen in Antwerpen opgemerkt? Dan kan u ons dit via e-mail melden. U kunt ook uw mening kwijt bij de reacties.


“Het is ongelooflijk dat er vandaag nog nieuwe gebouwen worden ontworpen waarbij geen rekening wordt gehouden met gehandicapten”, zegt Paul Driesen.

Permekebibliotheek

De Permekebibliotheek op het De Coninckplein is zo’n gebouw. Het werd opgeleverd in 2005 en is een van de slechtste voorbeelden in de stad, vindt de WAT. “Voor rolstoelgebruikers zijn de deuropeningen te smal en de computertafeltjes te laag. En de voorzieningen voor gehandicapten die er wél zijn, lijken nergens op”, zegt Paul Driesen.

“Naast de trappen zijn er hellingen voor de rolstoelgebruikers, maar die zijn veel te steil! Ze zijn eigenlijk levensgevaarlijk. En de toiletten voor gehandicapten zijn zó ingericht dat je er met een rolstoel niet inkan.” Onbegrijpelijk, vindt de WAT.

“Voor dezelfde moeite had zo’n architect het goed kunnen doen. Als hij ons advies had gevraagd.”

Reactie bibliotheek

“Bij het inrichten van de Permekebibliotheek hebben we ons laten adviseren door een ergonoom”, zegt Marleen De Donder, de directeur van de stedelijke bibliotheken.

“Die heeft ons onder meer uitgelegd hoe het toilet van de mindervaliden eruit moet zien. Maar bij de uitvoering ervan heeft de architect ervoor gekozen om het toilet te maken op een plaats die eigenlijk te smal is voor een rolstoel. Mindervaliden kunnen die dus niet gebruiken, nee. Maar ze kunnen wel terecht in de wc van het Stadskantoor, dat ook in het Permekegebouw is gevestigd.”

Klachten over te steile hellingen heeft Marleen De Donder nog niet gekregen, zegt ze. “Wat de computertafels betreft: sommige zijn te laag voor een rolstoel, maar niet allemaal.”

Bénédicte VAN PAESCHEN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio