Proces Belliraj gaat vandaag van start in Marokko

Proces Belliraj gaat vandaag van start in Marokko

Proces Belliraj gaat vandaag van start in Marokko

Print
Het proces rond de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj gaat vandaag van start in Marokko. Belliraj staat terecht voor samenwerking met het terroristische netwerk Al Qaida, en 6 moorden die hij in België gepleegd heeft.

Begin dit jaar werd Belliraj samen met een aantal andere leden van een terreurgroep opgepakt in Marokko. Hij zou geprobeerd hebben het Marokkaanse regime omver te werpen. Belliraj bekende even later dat hij samenwerkte met Al Qaida.

Belliraj kreeg van Al Qaida de vraag om in België personen te rekruteren die chemische en biologische wapens konden ontwikkelen voor de terreurorganisatie. Al Qaida-topman Mohamed Atif gaf Belliraj in 2001, tijdens een bezoek aan de Afghaanse hoofdstad Kaboel, de opdracht specialisten te zoeken in België. Atif nodigde Belliraj ook uit voor een etentje met Osama bin Laden.

"Zodra ik terug was in België, moest ik personen zoeken die gekwalificeerd waren op het gebied van biologie en chemie, en dat met het doel een project te realiseren dat Al Qaida na aan het hart lag, met name het maken van chemische en biologische wapens," verklaarde Belliraj aan het Marokkaanse gerecht, zo meldt De Morgen .

Zes moorden

In Marokko wordt Belliraj (50) ervan verdacht de leiding te hebben over een terreurnetwerk; vanaf 16 oktober staat hij er terecht in het kader van een terrorismeproces rond een netwerk van 33 personen. Belliraj bekende eerder eind jaren '80, begin jaren '90 zes moorden te hebben gepleegd in Brussel. Die verklaringen trok hij nadien in.

Staatsveiligheid zou volgens een rapport van de Antiterroristische Gemengde Groep (AGG) al sinds 1991 op de hoogte zijn geweest van de feiten, maar wierf Belliraj toch aan als informant.

.

Nu in het nieuws