Spiraaltje nefast bij borstkanker, onderzoekers vragen bijsturing

Het hormonale spiraaltje, dat momenteel erg in trek is bij vrouwen als voorbehoedsmiddel, mag niet meer gebruikt worden door borstkankerpatiëntes. “Uit een studie in zes Belgische ziekenhuizen blijkt dat vrouwen die een tumor krijgen terwijl ze een spiraaltje dragen, veel vaker hervallen en meer uitzaaiingen hebben.”

wverhaert

Dat zegt professor Wiebren Tjalma, diensthoofd borstchirurgie en gynaecologie van het UZA en co-auteur van de studie.

De onderzoekers wilden achterhalen of er een link was tussen de ontwikkeling van borstkanker en het hormonale spiraaltje (Mirena).

Populair

Dat is de jongste jaren erg populair bij zowel vrouwen als artsen, omdat het vijf jaar lang tegen zwangerschap beschermt en de maandelijkse bloedingen fel vermindert.

“Het spiraaltje is nog steeds veilig en een goed alternatief voor het weghalen van de baarmoeder (hysterectomie) of sterilisatie van de vrouwen. Sinds het op de markt is, is er een daling van het aantal ingrepen. Maar het is uitdrukkelijk af te raden voor borstkankerpatiëntes”, vertelt professor Tjalma.

Slechtere prognose

In zes ziekenhuizen, waaronder UZA, ZNA Middelheim en Klina Brasschaat, werden borstkankerpatiëntes die een hormonaal spiraaltje gebruikten, vergeleken met een controlegroep van patiëntes zonder.

“Daaruit bleek dat vrouwen die borstkanker ontwikkelden met zo’n spiraaltje, een beduidend slechtere prognose hadden dan de niet-gebruiksters."

NIET TE MISSEN