Mechelen wil charlatans in taxi-wereldje aanpakken

“Als de stad niet ingrijpt, beginnen de taxichauffeurs binnenkort op elkaar te kloppen”, zegt Henri Verlinden van Central Taxi. Gemeenteraadslid Björn Siffer (sp.a) kreeg lucht van de onrust en reageert met een voorstel voor een taxiplan.

In Mechelen rijden een veertigtal taxi’s rond. Maar blijkbaar nemen niet alle chauffeurs het even nauw met de regels van het spel. Ze rijden rond met niet-vergunde auto’s en rekenen woekerprijzen aan. “Chauffeurs die 15 euro aanrekenen voor een rit van het station naar de Korenmarkt. Dat kan niet”, zegt Siffer. “Of zelfs 200 euro voor een taxi naar Antwerpen. Dat is oplichterij, want voor zo’n bedrag geraak je normaal in Nederland”, pikt Henri Verlinden in.

Ook aan het centraal station steken problemen de kop op. “Het gebeurt steeds vaker dat taxichauffeurs klanten ronselen in de hal van het station. Net zoals aan de luchthaven van Zaventem. Nochtans is dat wettelijk verboden”, stelt Verlinden.

Charlatans

Björn Siffer wil de charlatans uit het straatbeeld. “Ze voeren oneerlijke concurrentie met betrouwbare taxibedrijven. Ik wil ze zo snel mogelijk van de baan, want ze tasten de beroepseer aan van chauffeurs die het goed menen en ze bekladden het imago van onze stad bij opgelichte toeristen. Het stadsbestuur heeft met succes de charlatans onder de nachtwinkels aangepakt. Nu zullen wij die onder de taxichauffeurs moeten aanpakken. De cowboypraktijken moeten stoppen. Met een aanzet tot een taxiplan zal ik binnenkort de problematiek aankaarten op de gemeenteraad”, kondigt Siffer aan.

Taxi-examen

Gemeenteraadslid Björn Siffer pleit ervoor om het afgeschafte taxi-examen opnieuw in te voeren. “Zo wordt het kaf van het koren gescheiden”, zegt hij. Het examen toetst de kennis van de wetgeving, de werking van een taximeter en het toerisme en de straten in Mechelen.

Hij wil ook enkele maatregelen nemen: > Klanten laten de standplaatsen in de Frederik de Merodestraat links liggen. ”Vaak staan er gewoon auto’s geparkeerd. Een nieuwe plek aan de Veemarkt en vier extra standplaatsen aan het postgebouw hebben meer nut”, meent gemeenteraadslid Siffer. > Strenge politiecontroles op ronselen en op vergunningen en meters van taxi’s moet charlatans op andere gedachten brengen. > Alle nieuwe taxi’s moeten minstens voldoen aan een bepaalde ecoscore. ”Hoe hoger de score, hoe milieuvriendelijker het voertuig.” > De stad stelt een gemeentelijk reglement op dat het Vlaams taxidecreet aanvult. ”Bijvoorbeeld om woekerprijzen tegen te gaan”, stelt Björn Siffer.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio