Gemeente plant permanente inzameling asbest

Arendonk - Inwoners van Arendonk kunnen op bepaalde inzamel­dagen gratis beperkte hoeveelheden asbestafval inleveren op het containerpark. Tijdens de eerste inzameldag werd zoveel asbest aangevoerd, dat het gemeentebestuur speelt met de gedachte om asbest permanent toe te laten op het containerpark.

Gezinnen kunnen op de ­meeste containerparken een kleine hoeveelheid gratis gebonden asbestafval - zoals afgedankte golfplaten - kwijt. In Arendonk geldt die vrij­stelling voor tien golfplaten, maar dan alleen op speciale inzameldagen.

De eerste was op 6 september en het was snel duidelijk dat het gemeentebestuur de aanvoer had onderschat. “De drie containers waren in een mum van tijd vol”, klaagde ­Benny Maes (A+) op de jongste gemeenteraad. “De park­wachters stapelden het merendeel van de asbestplaten noodgedwongen op paletten.”

In totaal werd tijdens de inzameldag 200 ton asbest aangevoerd, goed voor acht propvolle containers. Volgens schepen van Leefmilieu Wim Hendrickx (sp.a) zal de tweede asbestdag, die plaatsvindt op 6 december, beter voorbereid zijn. “Om dezelfde problemen te vermijden, komen we maandag met alle betrokkenen samen”, zegt milieuschepen Hendrickx. “In ons achterhoofd spelen we ook met de gedachte om vanaf volgend jaar permanent een bepaalde hoeveelheid asbest gratis in te zamelen op het containerpark.”

Slimme Arendonkenaren hebben intussen al een mogelijkheid gevonden om het asbestafval sneller kosteloos kwijt te raken. Op het intercommunale containerpark van IOK Afvalbeheer in Meerhout en Beerse kan tot 200 kilogram per jaar asbesthoudende materialen worden ge­de­poneerd zonder een eurocent te betalen. Voor elke kilo daarboven moet wel twintig eurocent worden neergeteld.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio