Dorpelshop herleeft na brand

Dorpelshop herleeft na brand

Dorpelshop herleeft na brand

Herentals - De opluchting bij de ­vrijwilligers van de Dorpelshop is bijna tastbaar. Anderhalve maand nadat hun winkel in tweedehandskleding door brandstichting ernstige schade had opgelopen, start de verkoop maandag weer. Armen­projecten financierden ze intussen met ­eigen acties en hulp van ­buitenaf.

Een aangestoken brand verwoestte begin september de voorraad tweedehandskleding van vzw De Dorpel, de Herentalse vereniging waar armen het woord nemen. De kleding die opgeslagen lag in het sorteerlokaal en bedoeld was voor derdewereldlanden ging in vlammen op. De collectie voor directe verkoop die in de aanpalende winkel hing, was onbruikbaar door rook- en roetschade.

Middagmaal

“Met de opbrengst van onze kledingverkoop financieren we bijvoorbeeld het warme middag­maal dat we mensen in armoede hier aanbieden”, zegt Wesley Piëtte van vzw De Dorpel. “Dat kon nu niet meer. Om toch geld binnen te rijven, hielden we zelf acties zoals een pannen­koeken- en een wafelbak.”

Het nieuws van de brandstichting greep ook heel wat mensen van buiten de Dorpel­werking aan. “We kregen van ver buiten onze regio spontaan kleding aangeboden. Andere mensen kwamen geld geven. Er waren heel veel steunbetuigingen. Dat appreciëren we natuurlijk heel erg.”

Onderzoek

De sorteer- en winkelruimtes op de benedenverdieping in de Spekmolenstraat zijn in­tussen vakkundig gereinigd. Maandag start een gelijkaardige opknapbeurt van de bovenverdieping. “De inkomhal van de winkel moet wel volledig gerenoveerd worden. Dat kost handenvol geld, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. De voorkant van de winkel is nog altijd verzegeld, omdat het onderzoek nog loopt.”

De Dorpelshop heropent maandag 20 oktober voor een blitsverkoop tussen 13.30u en 16.30u. Zaterdag 25 oktober herhaalt de vereniging die verkoop. “We zetten dan dozen met kleding in de ontmoetingsruimte van De Dorpel in de Sint-Waldetrudisstraat. Elke klant krijgt ook een verrassing”, verklapt Wesley Piëtte.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio