Proces over leegstand schrikt kandidaat-kopers af

Vantage Market Construction dient een aanvraag in om de verkrotte huizenrij op de Grote Markt te slopen en er iets nieuws te bouwen. “Buitenlandse hotelketens tonen sterke interesse”, zegt eigenaar Philippe Vanhoof uit Keerbergen.

De panden op de hoek van de Grote Markt met de Scheer- en de Frederik de Merodestraat staan al sinds de jaren zestig leeg. “Mijn vader heeft ze gekocht toen ze al bouwvallig waren. Maar ik zou een gelukkig man zijn als hij ze nooit had gekocht”, stelt Philippe Vanhoof. “De rechtszaken zijn voor mij een parttime job. Door al die aanmaningen zou ik zelfs liever geen brievenbus hebben.”

In het verleden onderhandelde Vanhoof meermaals met de stad over de realisatie van een nieuw project. Maar keer op keer draaiden die gespreken op niets uit. “Uiteindelijk bereikte ik een akkoord met oud-burgemeester Bervoets. Maar na de verkiezingen van 2000 was van een goedkeuring geen sprake meer”, vertelt hij.

Leegstandstaks

Ondertussen staat de huizenrij bij vastgoedkantoor Simonis al enkele jaren te koop. De vraagprijs is 750.000 euro. “Maar daarover valt te praten”, geeft Philippe Vanhoof aan. Alleen is hij daar de voorbije jaren zelfs niet toe gekomen.

Nochtans hebben zich meer dan zestig kandidaat-kopers aangeboden. “Allemaal haakten ze af toen ze hoorden van het proces rond de leegstand. Het risico bestaat dat nieuwe eigenaars later nog die 250.000 euro moeten betalen. Zelfs het stadsbestuur geeft toe dat de leegstandstaksen de zaak blokkeren. Tegelijk blijft de stad ze wel innen. Wettelijk kan ze ook niet anders.”

De nv Vantage Market Construction hoopt groen licht te krijgen om de krotten af te breken. “Onlangs ben ik nog met Italiaanse hoteluitbaters naar de locatie gaan kijken. Helaas. Zolang dat proces over de leegstand niet is uitgesproken, is de huizenrij niet verkoopbaar”, zegt Vanhoof.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio