"OCMW's mogen geen makelaar in stookolie spelen"

OCMW's mogen geen makelaar in stookolie spelen

"OCMW's mogen geen makelaar in stookolie spelen"

Print
In Oudenaarde heeft een rechter in kortgeding een groep Oost-Vlaamse brandstoffenhandelaars gelijk gegeven na een klacht tegen twee OCMW's. Die organiseerden een samenaankoop van stookolie om de kosten te drukken, maar hadden daar niet het recht toe.

De OCMW's van Zottegem en Sint-Lievens-Houtem wilden via één grote bestelling van verschillende gezinnen de hoge energieprijzen omzeilen. "De rechter heeft echter geoordeeld dat het niet de rol is van OCMW's of steden en gemeenten om als makelaar in stookolie op te treden", reageerde een tevreden Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco).

In beroep

De OCMW's zelf snappen niet dat de rechter de samenaankoop veroordeelt. "We hadden blijkbaar een tijdelijke vereniging moeten oprichten en de goedkeuring moeten krijgen van de toezichthoudende overheid om de actie te organiseren", zucht Kurt De Loor, OCMW-voorzitter van Zottegem. "De actie zelf was een groot succes."

Er zijn geen gevolgen voor de al gedane leveringen, maar zij die nog wachten op hun bestelling, moeten die niet meer verwachten. De betrokken OCMW's mogen ook geen publiciteit meer maken voor de actie. Het OCMW van Zottegem kondigde aan in beroep te zullen gaan en volgend jaar opnieuw een gezamenlijke aankoop van stookolie te willen organiseren.

Ongeoorloofde prakteijken

Er loopt ook nog een kortgedingprocedure tegen het OCMW van Kluisbergen. "Hoewel we begrip kunnen opbrengen voor het streven van de consument naar het bekomen van de laagste prijs voor zijn verwarming, mogen we niet toelaten dat ons beroep in het gedrang komt door ongeoorloofde praktijken", stelt Brafco-voorzitter Wilfried Dehertoghe.

.

Nu in het nieuws