Bondscoach Vandereycken: "Euforie niet op zijn plaats"

“We hebben goed gerust en lekker gegeten, we zijn geconcentreerd en alles verloopt naar wens. Dat ziet er goed uit voor zaterdagavond.” Zo begon René Vandereycken gisterenavond zijn laatste persbabbel in het Koning Boudewijnstadion voor de WK-kwalificatiewedstrijd van zaterdagavond tegen Armenië.

wverhaert

De Rode Duivels pakten vorige maand een bemoedigende vier op zes tegen Estland en Turkije, straks moet de bevestiging volgen tegen eerst de Armeniërs en vervolgens Europees kampioen Spanje.

René Vandereycken had vrijdagavond tijdens de laatste oefensessie in het Koning Boudewijnstadion geen geheimen meer voor tegenstander Armenië, die net voor de Rode Duivels had getraind.

Zoals bleek uit het oefenpartijtje stuurt de bondscoach straks Stijnen, Gillet, Kompany, Simons, Van Damme, Witsel, Fellaini, Vertonghen, Defour, Sonck en Dembélé het veld in. Voor het eerst dus met echt offensief ingestelde backs. “Nu kan dat wel door de ontwikkeling die we doorgemaakt hebben”, aldus Vandereycken.

Sterke centrumverdedigers

“Een tijdje geleden was de ploeg nog niet sterk genoeg om iedereen op zijn beste positie uit te spelen. Of het nu wel kan door het sterke centrale blok Simons-Kompany? In de vorige centrumverdedigers had ik ook vertrouwen, hoor, anders had ik ze toen niet opgesteld."

"Over zes maanden staan er misschien weer andere jongens. Zo is het leven. Sommige trainers proberen alles een half jaar op voorhand al te programmeren, maar dat kan gewoon niet. Dan ben je niet soepel genoeg, waardoor je spelers zelf geen beslissingen kunnen nemen. En dat is cruciaal want een coach kan niet àlles uitleggen op een tactisch bord.”

“Een groot verschil met voorheen”

Tegen Estland slikten we nog twee domme tegengoals, in Turkije werd wél efficiënt verdedigd. Maar belangrijkste conclusie na de eerste twee wedstrijden in de nieuwe campagne: de Duivels scoren makkelijker. “Een groot verschil met voorheen”, beaamt Vandereycken.

“Sonck scoort makkelijk en kon er door omstandigheden twee jaar niet bij zijn. Ook Fellaini krijgt als middenvelder elke match mogelijkheden. Ik wil van hem geen topschutter maken, maar hij is gevaarlijk. Vroeger was er te veel onrust omdat we wisten dat we een fataal foutje maar moeilijk zouden kunnen rechtzetten. Nu is die angst voor een tegendoelpunt weg want we scoren vlotter.”

Maar Vandereycken zal niet gaan zweven. “Euforie zou nu niet op zijn plaats zijn”, aldus de 55-jarige Limburger.

Lees de rest van het interview in de krant.

Meer voetbalnieuws