Jörg Haider (58) overlijdt bij verkeersongeval

Jörg Haider (58) overlijdt bij verkeersongeval

Jörg Haider (58) overlijdt bij verkeersongeval

Print
De extreemrechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider is in de nacht van vrijdag op zaterdag na een zwaar verkeersongeval overleden aan zijn verwondingen. Haider werd 58.

Haider was op weg naar zijn familie om de verjaardag van zijn moeder (90) te vieren. Op de Loiblpass Straße in Lambichl verloor hij na een inhaalmanoeuvre de macht over het stuur, vermoedelijk wegens onaangepaste snelheid.

Haider reed tegen een verkeersbord, belandde in de berm en knalde op een betonpijler en brandkraan. Zijn wagen ging daarop meermaals over kop. Haider zelf liep zware verwondingen op aan hoofd en borst. Zijn wervelkolom zou gebroken zijn.

Vrouw en twee dochters

Voor de leider van de populistische partij Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ) kon geen hulp meer baten: hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Haider laat een vrouw en twee volwassen dochters na, en een 90-jarige moeder.


"De dood van Haider is een groot verlies voor rechts Europa. Echt dramatisch. Haider was hét boegbeeld van zijn partij", reageerde Vlaams Belangvoorman Filip Dewinter op VRT-radio. Ook in Oostenrijk roemen vriend en vijand de overleden politicus als een "uitzonderlijk politiek talent".

Verkiezingen

Bij parlementsverkiezingen verdubbelde de partij van Haider (BZÖ) eind september het aantal stemmen tot tien procent. Ook de andere extreemrechtse partij FPÖ maakte een enorme electorale vooruitgang en werd de derde grootste partij van het land.

Enkele jaren geleden riep Louis Michel, onze toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, nog op niet naar Oostenrijk op vakantie te gaan na een verkiezingsoverwinning van Haider.

Zaterdagavond is Filip Dewinter te gast in NOVA, op Nederland 2, n.a.v. het overlijden van Jörg Haider. Hij geeft er tekst en uitleg bij de rol en de betekenis van Haider. (NED2, 22.15u - 22.33u)

De enige Nederlandstalige biografie over Haider werd door GvA-journalist Tom De Smet geschreven. 'Jörg Haider, makelaar in ongenoegen', is in 2003 verschenen bij uitgeverij Houtekiet.

.

Nu in het nieuws