Stad tast diep in de reserves

Het stadsbestuur heeft de begroting voor 2009 rond. Voor het eerst sinds jaren worden de uitgaven niet gedekt door de inkomsten. “Geen probleem”, zegt schepen van Financiën Luc Bungeneers, “we hoeven de belastingen echt niet te verhogen.”

De gewone begroting (de vaste werkingsmiddelen van de stad) vermeldt 1,36 miljard euro aan uitgaven en 1,35 miljard aan inkomsten. Voor het eerst sinds jaren is er een tekort, dat 11,5 miljoen euro bedraagt. “Dat tekort compenseren we met de reserves die we de voorbije jaren bijeen hebben gespaard”, zegt Luc Bungeneers. “Er is dus geen probleem, al mag dit geen gewoonte worden.”

De buitengewone begroting (voor het investeringsprogramma) bedraagt 181 miljoen euro. Daarvan komt 66 miljoen uit eigen middelen, 73 miljoen uit leningen en de rest van subsidies of externe financiering.

Ambitieuze projecten

De begroting van 2009 maakt geld vrij voor tal van projecten uit het bestuursakkoord. Enkele uitschieters: het Museumplein aan het MAS, de renovatie van het Red Star Line-gebouw, de vernieuwing van het Stadspark en een nieuw sportpark in Merksem. Volgend jaar wordt ook de basis gelegd voor realisaties op langere termijn, zoals het nieuwe voetbalstadion en de heraanleg van de Scheldekaaien.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio