Moordenaar staat terecht voor brandstichting

Willebroek - De openbaar aanklager heeft vrijdag op de Mechelse rechtbank zeven jaar cel geëist tegen Wim A. uit Boom. De twintiger, die in 2001 voor moord werd veroordeeld, wordt beschuldigd van verschillende feiten van opzet­­telijke brandstichting in de jachthaven van Klein-Willebroek.

De jachthaven RYAC aan de Oostvaartdijk in Klein-Willebroek kreeg zowel op 31 juli 2007 als op 8 februari dit jaar af te rekenen met branden, waarbij enkele boten aanzienlijke schade opliepen. Bij de eerste brand ruimde het vermoeden van kortsluiting snel plaats voor brandstichting toen de eigenaar van de uitgebrande boot merkte dat iemand zijn jacht had betreden.

Bomenaar Wim A. hield zich na die brand in de omgeving op. Zijn verklaring dat hij op weg naar zijn werk was, bleek later niet te kloppen. Op 8 februari brandden opnieuw twee boten uit. Meteen was duidelijk dat er brandstichting in het spel was. Amper twee dagen later stelde een Willebroekenaar vast dat in zijn woning was ingebroken en de dader in zijn woonkamer brand had gesticht.

Onderzoek leidde de speurders vrij snel in de richting van Wim A. uit Boom. De benadeelde van de inbraak in Willebroek was de nieuwe vriend van zijn moeder. Na zijn arrestatie bekende Wim A., die in 2001 werd veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord in 1999 op de toen 36-jarige Guy Vleminckx in Willebroek, dat hij op 8 februari in een van de boten was ingebroken.

Toen de brandbare inhoud van een potje in contact was gekomen met een sigaret, was er volgens hem tegen zijn wil in brand ontstaan. De inbraak met brandstichting ontkent hij. “Wim A. is een gewoontemisdadiger. Hij is een sociaal gevaar, waarbij de kans op herhaling groot is”, stelt procureur Nancy Swerts. De rechter doet uitspraak op 7 november.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio